Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter skjutningen i Oslo igår – Pride behövs mer än någonsin!

Det hörs ofta röster som påstår att Pride inte behövs längre och att regnbågsflaggan bör förbjudas på offentliga platser. Efter Osloskjutningen i natt framstår med tydlighet att allas lika värde inte är självklart för alla. Det är i år 50 år sedan Norge avkriminaliserade homosexualitet, men våldet mot och mördandet av personer i HBTQ-samhället fortsätter.

Det är tydligt att vi inte kommit så långt som vi borde. Och att från politiskt håll kräva att Prideflaggor bör tas ner från offentliga byggnader är ett hot emot oss alla. Det är att ge motståndarna av vårt lands dyrköpta frihet en legitimitet. Ingen tjänar på detta i längden.

HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter och kommer oss alla till gagn. Receptet för att sakta införa snävare regler för vad som är ”rätt” sätt att leva och älska känns tydligt igen. Och det börjar med att utse en gemensam syndabock. Gärna motiverat med någon nationalistisk ideologi eller uråldrig urkund skriven i ett kontext och språk vi inte ens fullt ut kan förstå idag. Pride och HBTQ-samhället är en välbeprövad syndabock.

Men när man krafsar lite på ytan är vi alla annorlunda nog för att kunna utpekas som oönskade i samhället. Det finns nog ingen som är så normal att vederbörande inte skulle kunna råka ut för hatbrott om dessa delar av vår person blev kända. Så att inte stå upp för allas rätt att få leva det liv de vill är en självdestruktiv icke-handling. En icke-handling som aldrig leder till något gott.

Så låt oss nu en gång för alla sluta att tyst acceptera att våra mänskliga rättigheter inskränks, en grupp, en symbol åt gången, tills dess att inget annat återstår än hat och förtryck. Låt de som gav sina liv inatt inte ha gjort det förgäves. Låt detta skapa en motståndskraft mot de som vill luckra upp vårt öppna samhälle genom att avslöja en myt om ”religiös frihet” eller att vara ”äkta svensk” åt gången. För det är sällan äkthet eller frihet som förespråkare för dessa saker är ute efter. Stå upp för Pride, för i förlängningen står du upp för allas rätt att leva och att älska fritt.

Bild: Blommor utanför polisavspärrningarna vid London Bar i Oslo.
Fotograf: Olav Holten