Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

På fredagen får 304 SL-bussar livebevakning

Nu intensifieras arbetet med att modernisera kamerabevakningen på SL-bussarna. Redan i dag blir 304 bussar, varav fem stombusslinjer och 35 andra linjer, livebevakade. Från början var det tänkt att bara stombusslinje 4 skulle utrustas med livebevakning efter midsommar.

I maj kunde Trafikförvaltningen (SL) meddela att SL-trafiken skulle bli livebevakad av över 26.000 kameror. Buss 4, mellan Gullmarsplan och Radiohuset, skulle vara först ut med att få de nya livekamerorna installerade, följt av resten av innerstadens stombussar i slutet av sommaren.

Nu kan trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) presentera att SL:s intensifierade kameraarbete gett resultat. I stället för kameror på en busslinje går tekniken i dag i gång på 304 bussar i innerstaden, på fem stombusslinjer och på 35 andra busslinjer. Totalt går över 1000 kameror över till livebevakning.

– Genom att lägga i en ny växel i trygghetsarbetet kan vi nu presentera att alla bussar i innerstaden är livebevakade och det med start i dag, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Fullt utbyggt ska 26.000 kameror uppgraderas till livekameror i SL-trafiken. Detta i syfte att möjliggöra för förare eller resenärer att koppla upp sig direkt till trygghetscentralen, som ser vad som händer och kan avgöra vilken typ av insats som behövs, säger Kristoffer Tamsons (M).

– Vi vet att våra kameror gör skillnad. De trycker tillbaka buset, ökar tryggheten och gör att snabbare och bättre insatser kan göras när behov uppstår. Det är därför med glädje jag kan meddela den trygghetssatsning som rullar ut på Stockholms gator med start i dag, säger Kristoffer Tamsons (M).

 

Fakta: 
Tekniken med livekameror på bussar inleds i dag i hela innerstadens busstrafik. Tekniken möjliggör för Realtidsövervakningen har blivit möjlig efter att riksdagen ändrat kamerabevakningslagen och slopat tillståndsprövningen.

Satsningen är tänkt att ge resenärerna en direktuppkoppling till SL:s Trygghetscentralen i realtid. Detta är inte möjligt i dag. Trygghetsoperatören som tar emot samtal och chattar kan då snabbt be om fordonsnummer och sedan plocka upp kamerabilden från bussen i realtid. Detta hjälper till att kunna snabbt kunna fatta beslut för hur SL:s ordningsvakter och trygghetsvärdar bäst kan hjälpa resenären.

Satsningen innebär en initial kostnad på en kvarts miljon. Den inleds med att installera kameror på stombussarna i innerstaden och kommer därefter att installeras ombord på alla trafikslag och vid de flesta stationer i SL-trafiken.

Totalt ska 13.000 kameror uppgraderas i busstrafiken och totalt 26.000 i hela SL-trafiken.

Källa: Moderaterna

Foto: Markmc