Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya patientmåltider möter skåningarnas önskemål

Att själv få välja mat och möjligheten att äta när man vill var i topp när skåningarna tillfrågades om önskemål och förväntningar på patientmåltider. Det är precis vad som står på menyn när ett nytt koncept för patientmåltider införs i Region Skåne.

Parallellt med arbetet att införa nya patientmåltider har drygt 4 000 skåningar i Skånepanelen svarat på frågor om sjuhusmaten.
– Svaren bekräftar den bild vi har arbetat efter när vi nu förnyar patientmåltiderna i hela Region Skåne, säger Magnus Petersson, som är projektledare för de nya patientmåltiderna.
Svaren ligger i linje med projektets mål: Maten ska vara anpassad efter patienternas behov, den ska vara näringsriktig och ta hänsyn till eventuella allergier. Skåningarna vill också kunna välja mellan flera rätter och äta när man själv vill.

Fast meny att välja från
Det nya måltidskonceptet innebär att patienterna fritt kan välja mellan ett antal maträtter och smårätter som alltid finns på avdelningen. Rätterna tillagas i Region Skånes kök och levereras till avdelningarna i portionsförpackningar, där de värms i förprogrammerade mikrovågsugnar.

 

Det är Region Skånes matkreatör Daniel Lund tillsammans med köksteamet i Ängelholm som utvecklar och tillagar rätterna på menyn. Rätterna är näringsriktiga och gjorda för att behålla smak och färg. Men framför allt ska de smaka bra och ha det lilla extra i form av tillbehör eller toppingar. Tack vare en innovativ förpackning kan maten läggas upp på patientens tallrik på samma sätt som när den lämnar köket.

Anpassningar av avdelningskök
Det nya måltidskonceptet har införts på ett antal pilotavdelningar i Malmö och Ängelholm. Under 2025 ska det vara infört på samtliga sjukhus i Skåne. Till dess kommer ett nytt, stort produktionskök att byggas i Kristianstad, där all mat ska tillagas.

Tiden fram till dess ska också användas för att anpassa avdelningarnas kök, framför allt för att installera mikrovågsugnar och kylskåpen där rätterna förvaras.

Minskat matsvinn
Skånepanelen visar också ett tydligt engagemang från invånarna när det kommer till att minska matsvinnet – 84 procent tycker att det är en viktig fråga att arbeta med. Förhoppningen är att kombinationen av lång hållbarhet för rätterna, möjligheten att själv kunna välja när man vill äta och utbudet av smårätter ska göra att mer mat hamnar i magen i stället för i papperskorgen.

– Matsvinnet är den överlägset största delen av måltidernas miljöpåverkan, säger Magnus Petersson. Vi tillagar bara så mycket mat som går åt och följer regelbundet upp hur mycket som slängs på avdelningarna för att bli ännu bättre. Om det trots allt finns maträtter med sista förbrukningsdag i kylen kan personalen köpa dem till nedsatt pris.

Fakta nya måltider

  • Patienterna får välja mellan tolv maträtter och ett antal smårätter och desserter.
  • All mat tillagas från grunden i Region Skånes kök.
  • Anhöriga kan köpa mat på avdelningen för att äta tillsammans med patienten.

Källa: Region Skåne
Foto: Triplec85