Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tom Alandh och Lisa Larson tilldelas medaljen Illis quorum meruere labores

Regeringen har beslutat att tilldela journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh, och keramikern Lisa Larson medaljen Illis quorum meruere labores. Inskriften betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”. Medaljutdelning sker i augusti 2022.

Tom Alandh

Regeringen tilldelar journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken, med inskriften Illis quorum meruere labores, för hans omfångsrika dokumentära produktioner och mångfasetterade berättande om människor och människoöden i vår moderna svenska historia och samtid.

Tom Alandh har skapat närmare ett hundratal dokumentärer för SVT om bland annat svenska kulturpersonligheter, politiker och idrottsmän – men också om det svenska samhället och dess människor, ur en mängd olika perspektiv. Alandh är en folkbildare som nått en stor publik. Han har tidigare fått bland annat Stora journalistpriset, Guldpennan, Torgny Segerstedts frihetspenna och KTH:s stora pris.

Lisa Larson

Regeringen tilldelar keramikern Lisa Larson belöningsmedaljen i guld av tolfte storleken, med inskriften Illis quorum meruere labores, för hennes mångåriga och enastående konstnärskap som både förnyat och berikat det svenska konsthantverket. Lisa Larsons tidlösa formgivning och verk har intagit en bestående plats i många hem – både i Sverige och utomlands.

Lisa Larson är en av Sveriges mest kända och folkkära keramiker. Larson har främst blivit känd för sina många figuriner föreställande djur och människor, exempelvis serierna Adventsbarn, Larsons ungar och Lilla zoo. Larson började på Gustavsbergs porslinfabrik 1954 och arbetade där i 26 år med stora försäljningsframgångar. Hon lämnade fabriken 1980 och grundade Keramikstudion 1992 tillsammans med två medarbetare. Hennes figuriner produceras än idag och finns i många hem runtom i Sverige och världen. År 2020 lånades mycket av Larsons keramik ut till en stor utställningsturné i Japan, som planerades att pågå i minst två år. Larson är fortfarande verksam som keramiker och arbetar i sin ateljé som ligger i hennes hem i Stockholmsområdet.

Källa: Kulturdepartementet

Bild: Tom Alandh på Kristallen-galan den 30 september 2013. Foto: Frankie Fouganthin