Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Västerås blir kvaltävling till VM i Swimrun 27 Augusti

Västerås Swimrun är ett privat initiativ som etablerades 2016 och har fram tills idag varit en av Sveriges mest omtyckta återkommande Swimruntävlingar. I år har tävlingen flera nyheter:

  1. Ny bana som går genom hela skärgården där deltagare startar med hopp från transportfärja rakt ner i vattnet. Banan passerar två farleder och Naturområdena Ridön och Aggarön med dess unika biotoper.
  2. Avslut på Kokpunktens actionbadhus och Spa-avdelning.

Tävlingen har tidigare år sträckt sig över hela Björnön och Gäddeholm men inför 2022 så kommer stora förändringar att ske. Deltagarna kommer att få åka färja ut till Ridön och därifrån ta sig tillbaka till Västerås med målgång vid Kokpunkten. Under banans lopp kommer deltagarna att passera Ridön, Aggarö, Gäddeholm, Björnö och centrala Västerås. Banan blir totalt ca 30 km där 25 km är löpning och 5 km simning, en rejäl men inte omöjlig utmaning för ambitiösa motionärer.

”Den nya banan ger deltagarna möjlighet att upptäcka nya delar av Västeråsfjärden som inte är så lätta att ta sig till. Målet med tävlingen har alltid varit att erbjuda en rejäl utmaning för alla motionärer samtidigt som vi visar upp Mälarens och Västers Bästa sidor” Säger Simon Zmrzlak som är med och arrangerar tävlingen.

Förutom en helt ny och längre bana kommer också tävlingen att bli en kvaltävling till VM i Swimrun, Ö till Ö, som avgörs i Stockholms skärgård.

”Inför 2022 ville vi ha en nytändning och att bli kvaltävling till VM i Swimrun är ett stort och framförallt roligt steg för alla mälardalens swimrunners och oss arrangörer” säger Karl Forslin i tävlingsledningen.

”Ö till Ö” är världens mest prestigefyllda Swimruntävling och genom att vara med i Västerås Swimrun kommer deltagarna kunna samla poäng för att kunna kvala in till Ö till Ö.

Källa: Västerås Swimrun

Swimrun är en sport där utövaren växlar mellan simning och löpning utan att stanna. Skorna behålls på under simsträckorna och våtdräkten är på under löpningen. Det som kännetecknar swimrun är att den sker utomhus, den har mer än en simsträcka och mer än en löpsträcka. Simningen sker i öppet vatten och den utrustning och de hjälpmedel utövaren har i starten bärs med hela vägen till mål.

Foto: Nicolas Schlosser (Från annan tävling.)