Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholm Pride 2022 är invigt

Hans Linde, RFSUs förbundsordförande och tidigare riksdagsledamot, invigningstalade på måndagen när Stockholm Pride öppnade.

Hotell Clarion Skanstull, klätt i regnbågens färger, är hem till ”Pride House” denna vecka. Under fem dagar kommer föreläsningar, workshops, utställningar och debatter att avlösa varandra. På måndagen öppnades Prideveckan formellt när Hans Linde invigningstalade. Han tryckte på att behovet av att fortsätta arbetet med att stå upp för allas rätt att älska den man vill inte får stanna av. Framförallt inte när utvecklingen går åt fel håll i länder som USA och Polen.

Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Thomas Persson

Efter invigningen besöktes Pride House av justitieminister Morgan Johansson, som i en utfrågning berättade om regeringens svar på utredningen om förstärkt skydd mot sexuella kränkningar. Regeringen har för avsikt att lägga fram förslag på skärpt lagstiftning mot utnyttjande av barn på nätet och skärpning av straffskalorna för flera sexualbrott. Detta omfattar även de ”hedersrelaterade” resor som många unga tvingas till för att påverkas i olika riktningar vad gäller val av partner, sexuell läggning eller könsstympning.

Efter invigningen hade Pride House ett fullt schema, där vi bland annat kunde lyssna på myter om kondomer, fördjupa oss i diskrimineringslagen och lära oss mer om flogging (piskning). Det finns också ett flertal konstutställningar att besöka. House är öppet varje dag 12.00-18.00.

På onsdag öppnar även Pride Park på Östermalms IP. Där kommer olika evenemang, utställare, restauranger och aktiviteter att avlösa varandra under veckan. Varje kväll onsdag till lördag kommer även scenen att gästas av kända artister.

Lördagen den 6 augusti kl 13.00 går startskottet för Pride Parade 2022, där man räknar med 50 000 deltagare och en publik på upp emot en halv miljon längs Stockholm gator. Paraden startar på Norr Mälarstrand och går sedan via Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan och Sturegatan till Östermalms Idrottsplats.

Foto: Thomas Persson