Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

RFSL: Statsministern går i Pride-paraden, men duckar debatten

På fredag är det dags för RFSL:s partiledardebatt under Stockholm Pride. Det är det enskilt viktigaste hbtqi-politiska samtalet under hela mandatperioden. Alla inbjudna partiledare deltar, utom en. Magdalena Andersson uteblir. Det innebär att för första gången sedan Göran Persson var statsminister kommer debatten ske utan sittande statsminister.

RFSL har varje valår sedan 2006 arrangerat en partiledardebatt på Stockholm Pride. I år är inget undantag. För alla som värnar om mänskliga rättigheter i riksdagsvalet är detta ett mycket betydelsefullt demokratiskt samtal. Väljarna får veta hur partierna faktiskt agerat under mandatperioden, och vilken politik partierna vill driva framåt för hbtqi-personers rättigheter.

Det finns fortfarande mycket homofobi och transfobi i samhället och vi ser en utveckling där samhällsklimatet i vissa fall blivit hårdare för hbtqi-personer. Så sent som i juni utfördes ett terroristdåd mot Oslo Pride som vi bär färskt i minnet. Att våra främsta företrädare står upp för hbtqi-personers rätt att finnas och ta plats är grundläggande.

I år kommer partiledardebatten bland annat beröra förbud mot omvändelseförsök, behovet av en ny könstillhörighetslag och hur samhället kan skydda hbtqi-personer från hat och hot.

Alla inbjudna partiledare har tackat ja, utom en. Alla statsministrar sedan Göran Persson har deltagit i debatten, men Socialdemokraterna har tyvärr meddelat att statsminister Magdalena Andersson uteblir.

– RFSL:s partiledardebatt är en oerhört viktig plattform för samtal om mänskliga rättigheter inför riksdagsvalet. Därför hoppas vi att Magdalena Andersson ändå tar chansen att stå upp för Socialdemokraternas hbtqi-politik. Det finns en plats ledig om hon skulle ändra sig, säger Trifa Shakely förbundsordförande för RFSL.

På lördagen går Prideparaden av stapeln i Stockholm, där många bland annat politiska partier manifesterar.

– Det är glädjande att många partier vill visa sin solidaritet med hbtqi-rörelsen, men att gå i Prideparaden förpliktigar. Vi vill veta vad Magdalena Andersson vill göra för att förbättra hbtqi-personers livsvillkor om hon får förnyat förtroende som statsminister efter valet. Det funkar inte att bara gå i paraden, men ducka debatten, säger Trifa Shakely.

Om partiledardebatten
Partiledardebatten äger rum kl. 15.00 – 16.30 på Stora scenen, Pride Park, Östermalms IP

Källa: RFSL

Bild: Magdalena Andersson. Foto: Frankie Fouganthin