Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förvärv av skulptur av Carl Richard Söderström till Nationalmuseums samlingar

Nationalmuseum har förvärvat en keramisk skulptur av konstnären Carl Richard Söderström föreställandes en björn. Med Dancing Bear har konstnären återerövrat färgen och öppnat en förbindelse till sin bakgrund som målande bildkonstnär. Skulpturen följer en lång tradition av porträtt av djur inom svensk keramisk konst.

Tidigare har Carl Richard Söderströms (f 1960) keramiska skulpturer varit monokroma i svart eller vitt. I organiska utväxter med ränder eller håligheter har han undersökt lerans och formens struktur. Med Dancing Bear från 2021 menar han själv att han har återerövrat färgen och öppnat en förbindelse till sin bakgrund som målande bildkonstnär. Därför ser han detta som ett nyckelverk i sin konstnärliga oevre.

Den 70 centimeter höga skulpturen är tillverkad av svart stengodslera. Den har bränts tre gånger i hög temperatur med tjocka glasyrer i flera lager och därefter getts två bränningar i låg temperatur efter att porslinsfärger applicerats. Processen har gett en mångfärgad, skrovlig och levande yta. Den sista gula glasyren ser ut att ha hällts över björnen som om en människa tappat en gul färgburk över den. En färg som inte tillhör dess naturliga element och som bidrar till dess dystra uttryck. Titeln Dancing Bear refererar, enligt Söderström, nämligen till dansande björnar på cirkus. Fångna och dresserade att utföra konster som inte ligger i deras natur för att roa publiken. Det är därför björnen är så sorgsen.

– Den här björnen ser trött och ledsen ut. Den står på bakbenen med ramarna hängandes utmed sidorna. Den toviga pälsen är täckt med färg. Kanske vill den påminna oss om hur människans materiella utveckling har ett pris. Ett pris som betalas av naturen, säger Cilla Robach på Nationalmuseum.

Keramiska porträtt av djur har en lång tradition i 1900-talets svenska keramiska konst. I Nationalmuseums samlingar finns verk av bland andra Gunnar Nylund, Tyra Lundgren och Lisa Larson. Från vår egen tid sticker en räv av Frida Fjelllman (NMK 2/2008) från 2007 och en hare av Margit Brundin (NMK 24/2012) från 2012 ut. Båda skildrar djuren med stor omsorg vilket gör dem till individer. Carl Richard Söderströms björn bidrar med ytterligare ett personligt perspektiv till denna tradition.

Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärvet är en generös gåva av Bengt Julins fond genom Nationalmusei Vänner.

Källa: Nationalmuseum

Bild: Carl Richard Söderström: Dancing Bear, 2021. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.