Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lödde-kanotist Europamästare

Johanna Johansson från Lödde Kanotklubb tog i helgen EM-guld i Kanot-maraton tillsammans med Melina Andersson.
– Jag tror inte jag har insett vad jag har gjort, säger hon.

Sverige har inte tagit ett mästerskaps-guld i Kanot-maraton på 24 år. Senast var det legendaren och den tidigare OS-mästarinnan Susanne Gunnarsson som tillsammans med Åsa Eklund vann i Sydafrika 1998. Men i helgen kom Lödde KK-kanotisten Johanna Johansson och ändrade på det tillsammans med Melina Andersson. Efter en imponerande spurt lyckades de ta EM-guld i K2 på Europamästerskapen i danska Silkeborg.
– Det är någonstans ett kvitto på att det går, på att jag är på väg i rättriktning. Att allt ger resultat. Det är många pass och många timmars träning som ligger bakom. Jag tror inte att jag har insett vad jag har gjort. Det är en erfarenhet jag kommer ha med mig hela livet, säger Johanna Johansson.

Tävlingen avgjordes över 26 kilometer runt en fyra kilometer lång rundbana där kanoten ska lyftas och bäras en sträcka varje varv.
– Denna gång var det 100 meter. Det är ett väldigt stort taktiskt moment, det gäller att vara tekniskt skicklig: hoppa i och ur på ett smidigt sätt. Sen är det viktigt med positioneringen inför lyftet. Det är väldigt tungt att börja paddla efter ett lyft, då får man bara lita på att blodet kommer tillbaka till armarna, säger Johanna Johansson.

Rycket efter halva loppet

Efter ungefär en och en halv mil av loppet gjorde det svenska paret ett bra lyft och lyckades skapa en lucka till fransyskorna som låg på fjärde plats. Då kände Johanna Johansson att en historisk medalj var nära.
– En bit in på det varvet, när jag insåg att de inte skulle komma ikapp, då var det vi tre som det stod mellan. Det kändes faktiskt väldigt bra. ”Nu har vi bara allt att vinna”. Det är väldigt skönt när tre båtar har brutits sig loss. Då tjänar alla på att rycka ifrån de andra. Det är ett coolt samspel när man hjälps åt men alla vill vinna, säger hon.

Att paddla 26 kilometer och ibland lyfta upp och springa med kanoten är otroligt jobbigt. Men när några kanoter rycker ifrån de andra blir det lättare.
– Det är som jobbigast i början när det är många båtar i klungan. Vi ligger i klunga, som cyklister, man ligger och åker på varandras vågor. Man vill inte hamna för långt bak, det är mycket upp och ner i fart. Där får man bara lita på att tempot går ner lite längre in i loppet. Då är det väldigt jobbigt, då vill man inte tänka på att man har hälften kvar, säger Johanna Johansson.

Spurten

Inför det sista lyftet innan det avgörande ”spurtvarvet” ledde den svenska duon men blev undanträngda av de rutinerade Ungrarna.
– Då kom Spanien ut först, vi var egentligen sist ut. Vi låg bakom dem fram till vändningen. Efter vändningen spurtade vi allt vi hade, säger Johanna Johansson som till slut började inse att de hade möjlighet att faktiskt vinna ett EM-guld.
– Med 200 meter kvar när vi verkligen tryckte på så hände det någonting. Med 50 till 100 meter kvar såg jag att de andra inte hade någonting att sätta emot. Jag log de sista 25 metrarna in mot mål, säger Johanna Johansson.

I mål var Sverige 1,74 sekunder före Ungern och 3 sekunder före Spanien. Sveriges första EM-guld på 24 år betyder väldigt mycket för Lödde-kanotisten Johanna Johansson.
– Väldigt, väldigt mycket. Det går. Det betyder mycket för mitt eget självförtroende. Att jag kan. Det är någonting jag har kämpat med, att våga tro på det. Jag kan ofta bli svin-nervös bara på tanken att vinna. För mig är det nästan lite obekvämt. Jag har svårt att se mig själv i den rollen. Men det går. Jag kan. Jag tror jag växte mycket som människa av det, säger hon.

Kompletterar varandra

Varför guldet kommer nu, varför just de lyckades, har Johanna Johansson svårt att förklara. Hon förstår det inte riktigt själv, men en trolig förklaring är att samarbetet i kanoten fungerade väldigt bra.
– vi sitter tryggt och bra i kanoten. Melina som satt fram i kanoten är väldigt duktig taktiskt, hon tog många bra beslut med positioneringar och ryck och så. Hon har pannbenet som kunnat ta sig igenom vad som helst. Vi kompletterar varandra bra, hon vågade pressa och jag har lätt att känna in henne och ta ut mig helt. Det är mycket småsaker som någonstans gör att vi två tillsammans kunde gå hela vägen, säger hon.

En av grundpelarna till guldet är också 10 år i Lödde Kanotklubb. Föreningen som bara för någon vecka sedan fick pris som Årets kanotklubb i Sverige har alltså fostrat Sveriges senaste Europamästare.
– Det är klart att hela min grund, och framför allt min tävlingsgrund är i Lödde KK. Jag har tävlat i SM med Julia Lagerström och andra. De loppen, den erfarenheten har blivit möjlig tack vare kanotklubben. Det är ett jättehärligt gäng att ha runt sig, säger hon.

OS 2024 i Paris

Med grunden från Lödde i botten och ett sprillans nytt EM-guld och självförtroende på toppen fortsätter Johanna Johansson sin satsning mot Paris om två år, med den tidigare OS-mästarinnan Susanne Gunnarsson som tränare.
– Nu jobbar jag härifrån. Mitt stora mål har varit OS 2024 och det är kval redan nästa år så det går ju snabbt ditåt. Det kommer att bli tufft hela vägen men det är det jag tränar för och gör allting för. Nästa grej är Sprint-EM i München om två veckor. Det är nästa stora mål, säger Johanna Johansson, Europamästare i K2 Kanot-maraton.

Källa: Kävlinge

Bild: Europamästarna Melina Andersson och Johanna Johansson. Foto: Svenska kanotförbundet