Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tre kända Ängelholmare förevigas på Storgatan

Nu har tre nya stenar lagts till i Ängelholms Walk of Fame. Under fredagseftermiddagen förevigades Gösta ”Pollenkungen” Carlsson, Kerstin Hörlin–Holmqvist och Else Ekblom längs med shoppingstråket på Storgatan med stenar i svart diabas. 

Vid firandet av Ängelholms 500-årsjubileum, 2016, infördes Walk of Fame. Tanken var att ängelholmare som hjälpt till att sätta Ängelholm på kartan skulle förevigas längs med shoppingstråket på Storgatan. De som fick stenar tilldelade under invigningen 2016 var Elsa Andersson, Frans G. Bengtsson, Jarl Borssén, Jarl Kulle, Jörgen Elofsson, Malik Bendjelloul, Jill Johnson, Christian von Koenigsegg, Maria Rooth, Kenny Jönsson, Ragnar Skanåker.

Nu, under en nedsättningsceremoni i samband med Ljusfesten, har ytterligare tre stenar med välkända ängelholmare lagts till, Gösta ”Pollenkungen” Carlsson, Kerstin Hörlin–Holmqvist och Else Ekblom.

Gösta ”Pollenkungen” Carlsson föddes den 30 november 1918 i Skörpinge, och dog den 4 oktober 2003 i Ängelholm. Gösta blev ett känt namn i Sverige då han på 1960-talet lät bygga Vegeholms Isstadion, en satsning som hade betydelse för Rögle BK uppsving då föreningen nådde den högsta serien i ishockey. Namnet Pollenkungen fick Gösta efter det omtalade mötet med ett UFO i maj 1946, ett möte som gav insikter om hur man kan tillverka allergimedicin från pollen. Upptäckten resulterade i företaget Cernelle.

Kerstin Hörlin–Holmqvist, född i Arvika 1925 och död i Ängelholm 1997, var ett stort namn inom formgivning av möbler under 1950- och 1960-talen. Kerstin formgav bland annat möbler och inredningstextilier för Nordiska Kompaniet under perioden 1952-1962 och är bland annat representerad vid Nationalmuseum i Stockholm.

Else Ekblom är en sann kulturprofil med ett brinnande engagemang och djup kunskap om kultur i allmänhet och konst i synnerhet. Det är med Elses drivkraft och Kultursällskapets många medlemmar som Ängelholm exempelvis kan stoltsera med att konstnärer som Gustav Kraitz och Bertil Englert finns representerade i det offentliga rummet. Vidare är Elses betydelse för Kultursällskapets framväxt signifikant. Föreningen lockar varje år ett stort antal till inspirerande föreläsningar, internationella gästspel inom kammarmusik och lärorika konstresor.

– Det här är personer som alla gjort skillnad för Ängelholm och satt Ängelholm på kartan med deras livsverk, säger Elisabeth Kullenberg (M), ordförande för kommunfullmäktige.

*Det är kommunfullmäktiges presidium som beslutar om vilka ängelholmare som tilldelas stenar. För att bli aktuell för att tilldelas en sten måste man uppfylla en rad kriterier:

  1. Personen ska vara ett namn man känner till i stora delar av Sverige.
  2. Personen ska ha varit framstående inom sitt fält och uppmärksammats för detta under en längre tid. Alternativt ska personen ha varit banbrytande eller först inom sitt fält.
  3. Personerna kan vara levande eller döda.
  4. Som sportutövare ska man ha representerat Sverige på senior nivå t.ex. på OS, VM.
  5. Personen ska vara född i Ängelholm alternativt växt upp i staden eller gjort den till sin nya hemort.
  6. Är man inte född eller uppvuxen i Ängelholm ska man ha spenderat merparten av sitt liv boendes i staden.

Källa: Ängelholms kommun

Foto: Ängelholms kommun