Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världsresultat på SM i friidrott

Igår fick vi se ett rafflande 10 000-meterslopp och idag bjöds publiken på en diskustävling av yttersta världsklass. 

SM:s stora dragplåster på förhand var lördagens diskusfinal med världsstjärnorna Daniel Ståhl, Spårvägens FK, och Simon Pettersson, Hässelby SK, och ingen skulle bli besviken. Dramatiken och resultaten blev något som vi inte tidigare skådat i Sverige. Redan i sitt första kast satte Simon Pettersson personligt rekord med 69,84 meter, ett kast som innebar mästerskapsrekord och som hade räckt till silver på VM tidigare i somras. Daniel Ståhl svarade med ett kast på 70,29 men Simon gav sig inte utan fick till ett jättekast där han tog sig över drömgränsen 70 meter för första gången. Kastet mätte 70,42 och räckte till seger inför en entusiastisk publik. Det innebar att Daniel Ståhl fick se sig besegrad i SM för första gången och han har aldrig tidigare blivit slagen när kan själv kastat över 70 meter. Efter tävlingen gjorde de två världsstjärnorna ett ärevarv runt arenan. 

Det är 116 år sedan Norrköping senast stod värd för utomhus-SM (1906) och tävlingarna som sker på den bara ett par år gamla friidrottsarenan håller hög klass. Vi ser person- och säsongsbästa i nästan alla grenar. Diskusen får också hjälp av en bra vind, vilket är planerat eftersom man konsulterat SMHI för att placera kastningen optimalt för de tävlande. 

Tidigare under dagen fick vi se Ragnar Carlsson, Hässelby SK, vinna ännu en släggtävling, denna gång nästan 10 meter längre än tvåan Hugo Sörby, Upsala IF.
Publiken hade också hoppats på att få se ett 8-meters hopp i längd, men segerhoppet av Thobias Montler stannade på 7.87.
Under lördagen fick vi också se utklassning på 1 500 m kvinnor, där klubbkompisarna från Turebergs FK Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe sprang ett lopp för sig själva, 200 meter före resten av fältet. Hanna korsade målsnöret först och de två, som är klara för EM senare i månaden, var 25 sekunder före trean i mål.
 

Turebergsduon Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe var överlägsna på 1 500 meter.
Foto: Thomas Persson

Lördagens svenska mästare är: 

Kvinnor: 

400 m          Marie Kimumba, Spårvägens FK          54.03
1 500 m       Hanna Hermansson, Turebergs FK    4:15.97
100 m häck  Hanna Palmqvist, Mölndals AIK          13.27
Höjd
            Maja Nilsson, Örgryte IS                       1.87
Stav              Lisa Gunnarsson, Hässelby SK             4.24
 

Herrar: 

400 m           Carl Bengtström, Örgryte IS               46.06
1 500 m        Samuel Pihlström, Hälle IF             3:47.24
110 m häck   Joel Bengtsson, IFK Helsingborg      13.52
Längd           Thobias Montler, Ullevi FK                 7.87
Diskus          Simon Pettersson, Hässelby SK         70.42
Slägga           Ragnar Carlsson, Hässelby SK          74.51 

Foto översta bilden: Thomas Persson