Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Avslutningsfest på Pride med besök från Ukraina

På lördagen var det Prides avslutningsfest med massor av artister, bland annat fint internationellt besök som påminde om vad som pågår i Europa just nu.

Det var regn i början och såg inte så lovande ut men det gick snart över och vi fick en fin kväll med en massa bra musik. Trots att det såg ut att bli en regnig kväll så var det mycket folk. Det var hundra meter kö strax innan konserten skulle börja.

Kvällens stora stjärnor var årets vinnare i Eurovision, Kalush Orchestra från Ukraina. De fick många och starka applåder. Det spelade ingen roll att bandledaren höll tal på ukrainska. Sympatierna för Ukraina förutan så är det en bra grupp med en egen stil som rappar medryckande på ukrainska. De blandar västerländska instrument med traditionella ukrainska som jag aldrig sett förut. Förutom vinnarlåten ”Stefania” så fick vi höra sex andra låtar, bland annat en kraftfull låt som hette ”Shtomber Womber”. Som extranummer fick vi höra Stefania en gång till. Till en av låtarna, som handlade om att kämpa, fick vi se bilder på skärmen i bakgrunden på ukrainska landskap och människor och på sönderbombade hus och vägar. De var sista gruppen att uppträda innan den långa pausen, vilket var naturligt. Även om Rolling Stones dykt upp hade de känts futtiga direkt efter att Kalush Orchestra påmint oss om kriget i Ukraina.

Innan Kalush Orchestra intog scenen fick vi bland annat höra Mandy Rich, Sveriges första transsexuella rappare. Hon sjöng sin fotbollslåt ”Alla mot en”. Vi blev även påminda om Europride i Belgrad i september. Det är första gången som Europride arrangeras i Öst-Europa. Och nästa år fyller Stockholm Pride 25 år.

Le Crash framförde ABBA-covers. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB
Le Crash framförde ABBA-covers. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Gruppen Le Crash gav oss en rad med ABBA-covers i rosaglittriga dräkter, såsom SOS, Dancing Queen (så klart), Does your mother know, Voulez-Vouz, As good as new.

Gruppen Super Femmes är en så kallad supergrupp, några svenska 90tals-stjärnor har gått ihop och bildat en grupp tillsammans. Den består av: Denise Lopez, Josefine Wahlsten (Miio), Therese Grankvist (Drömhus), Mia Schotte (Miio) och Emilia Mitiku. De framförde både några av medlemmarnas hit från 90-talet och covers på andra artisters låtar från den tidsepoken. Bland annat fick vi höra Miios ”Ska vi gå hem till dig” och Emilias ”Big Big World”. De avslutade med ”Everybody´s free”.

Översta bilden: Kalush Orchestra. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.