Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GöteborgsOperan gör 180 föreställningar i regionen säsongen 2022/2023

Nyskrivna barnoperan Sandvargen, orkesterkonserter, operan Don Pasquale, Astronaut – dansverk för barn och helkvällar med opera och musikal.
GöteborgsOperan ger denna säsong hela 180 föreställningar i Skövde och på turné runt om i hela Västra Götaland – på lokala scener och i bygdegårdar.

GöteborgsOperan är långt mer än operahuset i Göteborg. Vi har vår fasta regionala scen i Skövde, i Skövde kulturhus, och vi besöker varje säsong en mängd turnéorter med ett brett utbud. Hösten 2022 och våren 2023 ger GöteborgsOperan omkring 180 regionala föreställningar (varav 100 är skolföreställningar, de flesta slutsålda direkt) – från Mellerud och Trollhättan till Nödinge, Karlsborg, Ulricehamn och många fler orter.

– GöteborgsOperan är regionens opera – hela Västra Götalands scenkonsthus. Sällan har det varit så tydligt som denna säsong och särskilt efter pandemins tvärstopp. Vi får återigen finnas nära vår publik med relevant och högkvalitativ scenkonst som berör. Vi vet att publiken på våra turnéorter uppskattar när GöteborgsOperan kommer – och kärleken är ömsesidig: våra sångare, musiker och dansare längtar till det nära mötet med publiken som de regionala turnéerna innebär, säger Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan.

KORT OM REGIONALA FÖRESTÄLLNINGAR, TURNÉORTER OCH PRESSTRÄFFAR:

ASTRONAUT
Nypremiär för Astronaut, ett dansverk för barn i låg- och mellanstadieåldern och alla vuxna. Under säsongen förvandlas massor av klassrum till testlabb som gör kroppen redo för rymdresor och månpromenader. Många föreställningar slutsålda direkt.
”En finfin koreografi som inte pressar temat eller stryker publiken medhårs, utan tar barnen på allvar och ger dem eget utrymme för sinnliga upplevelser – vilket scenrummet och ljusdesignen starkt bidrar till.” (GP).
Nypremiär 29 augusti i Mölndal (skolföreställningar 29/8–9/9). Astronaut ges som skolföreställning även i Karlsborg, Skövde och Stenungsund under hösten och under våren i Lerum, Kinna, Vara och Göteborg. Offentliga föreställningar i Mölndal, Skövde, Stenungsund och Kinna.

SANDVARGEN
Nyskriven opera för barn i lågstadieåldern, baserad på Åsa Linds älskade och Augustnominerade böcker. Av Johanna Fridolfsson och Malin Aghed. Regi Emelie Sigelius. I rollerna: Hanna Brehmer, Åke Zetterström, Viktor Johansson, Viveca Rydén Mårtensson. Musiker ur GöteborgsOperans Orkester, totalt tio personer på scen. Snart slutsålt.
Urpremiär 16 september i Skövde. Spelas i Skövde och på turné till Kinna, Nödinge, Trollhättan, Göteborg. Offentliga föreställningar i Skövde, Kinna, Lerum, Göteborg.

MOZART & HAYDN 1779
Tre symfonier av Mozart, Joseph Haydn och Michael Haydn, samtliga komponerade år 1779, står på programmet när 28 av GöteborgsOperans orkestermusiker åker på regional turné.
Premiär 12 oktober, Stadsteatern i Skövde kulturhus. Turné till Trollhättan (26 oktober) och Lerum (28 oktober).

JULKONSERT I SKÖVDE
Med GöteborgsOperans nya julkonsert, skapad speciellt för scenen i Skövde, kommer vi i julstämning. Operasångare, musikalartister och musiker från GöteborgsOperans Orkester medverkar i ett glittrande program med opera, musikal och klassisk julmusik. 7  december, Skövde.

DON PASQUALE
Donizettis komiska opera i en ny uppsättning med dansant regi av Annika Lindqvist. Intrigen känns igen från många pjäser och operor: de unga lurar de äldre och till slut segrar kärleken. I rollerna Markus Schwartz, Mattias Ermedahl, Anna Forsebo och Viktor Johansson. Sjungs på svenska.
Premiär på GöteborgsOperan, Lilla scenen 8 mars 2023. På turné till Partille, Skövde, Trollhättan, Lerum, Vara, Kungälv, Mellerud, Alingsås, Kinna, Nödinge, Ulricehamn våren 2023.

MAHLERS SYMFONI NR 2
Dessutom medverkar GöteborgsOperans Ungdomskörer i Mahlers Symfoni nr 2 i c-moll tillsammans med Härlanda Voces, Göteborgs Gosskör, Gustavi Ungdomskör och medlemmar ur Göteborgs ungdomskör samt Vägus (Västra Götalands Ungdomssymfoniker).
Premiär i Vara konserthus den 2 oktober 2022. Ges även i Skara domkyrka den 4 oktober och i Göteborgs Konserthus den 5 oktober.

Källa: GöteborgsOperan

Bild: Julkonsert i Skövde. Foto: Lennart Sjöberg