Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

U18-landslaget klara för EM-final idag

Det svenska U18-landslaget ska spela EM-final idag söndag. Det står klart efter en mycket imponerande insats mot Ungern i semifinalen. 30–33 (16–15) skrevs slutsiffrorna i Podgorica. – Jag känner en oerhörd stolthet och glädje. Grabbarna gjorde det fantastiskt bra, kommenterar förbundskapten Björn Sätherström.

Sveriges U18-herrar går som tåget i EM i Montenegro. Efter dubbla segrar i huvudrundan mot Norge och Danmark besegrade man även Ungern i fredagens semifinal.

Ännu en gång låg Sverige under i halvtid. 16–15 var ställningen i Ungerns favör. Men precis som i matcherna mot grannländerna kom svenskarna tillbaka i andra halvlek. I slutminuterna var man det klart bättre laget, såväl defensivt som offensivt.

– Vår bredd är en stor framgångsfaktor. Vi är i slutet av turneringen och många lag och spelare börjar tröttna. Men vi visar att vi har krafter kvar när det ska avgöras. Samtliga spelare vet sin roll och accepterar den. Vi har en lojalitet till varandra och en trygghet i gruppen, menar Björn Sätherström som berömmer klubbarnas arbete att fostra sådana lojala spelare:

– Föreningarna ska vara otroligt stolta över sitt arbete. Det vi gör här är bara en mikroskopisk del i spelarnas utveckling. Det finns många bra handbollsspelare i den här kullen som står och knackar på landslagsdörren, fortsätter förbundskaptenen.

Tolv blågula målskyttar noterades i målprotokollet. Mittnian Axel Månsson stod för sju mål och utsågs till Sveriges bästa spelare efter slutsignal.

– Vi kämpar och sliter så in i helvete. Det är inte den vackraste eller snyggaste handbollen. Men vi kämpade ner dem och vann, vilket är jätteroligt, kommenterar Månsson.

Detta är fjärde gången som Sverige når final i herrarnas U18-EM. Senast det skedde var 2018, då 2000/2001-landslaget finalbesegrade Island i Kroatien och tog guld.

Finalen spelas på söndag klockan 17.30 i Podgorica. Vilka som blir Sveriges motståndare återstår att se. Den andra semifinalen mellan Tyskland och Spanien spelas klockan 20.30 ikväll.

– Spanien har vi haft tufft mot. Vi förlorade mot dem tidigare i mästerskapet med sju bollar. Blir det dem måste vi städa bort våra enkla tekniska fel i den matchen. De spelar ett utgrupperat försvarsspel som gör det jobbigt för vår offensiv. Men med tanke på den här formen vi befinner oss i är man optimistisk. Allting kan hända i en final, avslutar Sätherström.

Enligt Månsson finns den största förbättringspotentialen i offensiven.

– Vi behöver bli kyligare i avsluten. I veckan har vi bommat lite för mycket. Men det allra viktigaste är att vi kämpar. Det är så vi har vunnit våra matcher.

Källa och foto: Svenska Handbollslandslaget