Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Historiskt nordiskt mästerskap i parafriidrott i Bollnäs

För första gången arrangeras det ett nordiskt mästerskap i parafriidrott. Och det blir på svensk mark. Bollnäs står värd för NM-premiären lördag-söndag. ”Det här blir en bra start för vår elit- och landslagssatsning”, säger landslagsledare Magnus Olsson.

Bollnäs har blivit en viktig plats för utvecklingen av svensk parafriidrott. I somras startades det upp en unik elit- och landslagssatsningmed landslagsledare Magnus Olsson i spetsen. Och i helgen väntar det absolut första nordiska mästerskapet i parafriidrott. Sex lag deltar; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och Färöarna.

– Det här blir spännande. Vi hoppas kunna få till ett riktigt bra mästerskap på hemmaplan. Vi högg direkt och tog chansen när den dök upp i dialogen med de nordiska länderna. Det här är en bra start för vår elit- och landslagssatsning i Bollnäs, säger landslagsledare Magnus Olsson och fortsätter:

– Det kommer bli en annorlunda tävling där vi ska använda oss av ett poängsystem som gör att alla klasser kan tävla emot varandra, vilket gör att det blir större startfält, säger han.

Sverige har den starkaste truppen

Sverige skickar en 21 namn stor trupp, och har den på förhand starkaste enligt Magnus Olsson.

– Ja, vi har den starkaste truppen. Sverige är starka i Norden, i synnerhet när det gäller framerunners och synnedsatta personer. Vi har några toppnamn som kommer, bland annat Tobias Jonsson och Olof Ryberg som båda är världsklass. Sen har vi några yngre, nyare namn som blir spännande, säger han.

Tre exempel på det är Joel Reinholdsson (Umedalen), Ellen Westling (Falun) och Bollnäs-baserade Martin Jansson, Rehns BK.

– Joel var bara tre tiondelar från medalj på EM i Krakow i somras och han sänkte sig ännu mer på SM. Så det är en kille att hålla koll på. Sen har vi Ellen som är bland världens främsta i längd i sin klass. Hon kan bli ett medaljhopp på Paralympics 2024. Och så Martin som också var med på EM där det blev två sjätteplatser, säger Magnus Olsson.

Källa och foto: Svenska Friidrottsförbundet