Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hyllad självbiografisk monolog med författaren Édouard Louis

I pjäsen Who killed my father undersöker Édouard Louis relationen till sin pappa, vars alkoholism, våldsamhet och homofobi gjorde livet svårt för författaren som ung. Édouard Louis står själv på scenen i denna hyllade monolog, regisserad av Thomas Ostermerier, som gästspelar på Lilla scenen 25-26 november.

Who killed my father (Vem dödade min far) är en betraktelse över det växande avståndet mellan en son som utbildar sig och ser världen, och en pappa fast i fattigdom och sjukdom. Det är inte minst en uppgörelse med den politik och det samhälle som skapat pappans situation.

Édouard Louis är en fransk författare som skriver om klass, sexualitet och våld. Han har studerat sociologi med Didier Éribon (vars pjäs Tillbaka till Reims gavs på Dramaten 2021). Édouard Louis självbiografiska debut Göra sig kvitt Eddy Bellegueule toppade försäljningslistorna i hemlandet 2014 och han har därefter skrivit Våldets historia, Vem dödade min far, En kvinnas frigörelse och Att förändras: en metod (utkommer på svenska på Bokförlaget Wahlström & Widstrand den 15 november). Hans böcker har översatts till mer än 30 språk och uppförts på teatrar världen över.

Thomas Ostermeier är en av Tysklands mest framstående regissörer och konstnärlig ledare för Schaubühne i Berlin. Han har på Dramaten tidigare satt upp Tillbaka till Reims, och gästspelat på Bergmanfestivalen med Lars Noréns Demoner (2012) och Shakespeares Richard III (2016). Who killed my father hade premiär i Paris I september 2020.

Föreställningen ges på franska och textas till svenska och engelska.

Who killed my father är en del av Bergmanfestivalen*.

Bergmanfestivalen
I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Initiativtagare var dåvarande Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm och den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009. Den följdes upp av en andra festival våren 2012 och sedan 2016 med en festival i augusti-september. 2018, det år då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, hölls en stor festival med många Dramatenpremiärer och gästspel.
 2022 har festivalen tagit en annan form och erbjuder numera publiken internationella gästspel utspritt under spelåret.

Källa: Dramaten
Foto: Jean Louis Fernandez.