Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu inviger vi nya Vasagatan

Stockholms stad har byggt om Vasagatan till en mer välkomnande, tryggare och levande stadsgata för att möta dagens och framtidens behov. I juni blev gatan klar och nu är det dags att återinviga och fira Vasagatan med musik, invigningsceremoni och en mängd guidade visningar torsdag 25 augusti från klockan 11.00.

Invigningsceremoni: Torsdag 25 augusti 2022 klockan 11.00-12.00

Historiska vandringar: klockan 12.00, 13.30, 15.00 och 16.30

Plats: Vasagatan-Centralplan 15 (framför huvudingången till Stockholms Centralstation)

Satsningen på att göra Vasagatan till en mer inbjudande plats och entré till Stockholm är nu klar och Stockholms stad hälsar välkommen till återinvigningen av nya Vasagatan. Tal, ceremoni och musik sker mellan klockan 11.00-12.00. Därefter sker visningar av projektets resultat, historiska vandringar längs gatan, fika och annat fram till och med klockan 17.30.

Flera verksamheter längs Vasagatan kommer även att ha olika aktiviteter under dagen.

Invigningsceremoni

Klockan 11.00 inleds invigningen med blåsorkestern Storstan Street Brass, trafikdirektör Gunilla Glantz och trafikborgarråd Daniel Helldén. Fastighetsägarna inom Management Vasagatan som är med och delfinansierar projektet samt City i Samverkan finns också på plats.

Historiska vandringar

Trafikkontoret arrangerar i samarbete med Stadsmuseet specialvandringar på Vasagatan med fokus på gatans och platsens historia, nutid och framtid. Vandringarna startar klockan 12.00, 13.30, 15.00 och 16.30.

Vandringen startar på Vasagatan/Centralplan 15, framför huvudingången till Stockholms centralstation, och tar cirka 45 minuter.

Varje vandring har plats för cirka 30 deltagare. Kom i god tid och hämta en biljett. Först till kvarn gäller.

Ännu mer…

I samband med invigningen av nya Vasagatan arrangerar även två hus, som uppförts i nära anslutning och i symbios med Vasagatan, specialvisningar. Det är Centralposthuset samt Stockholms Centralstation (kungliga väntsalen):

Centralposthuset, Vasagatan 28

Centralposthuset med sin vackra fasad och de välbevarade hallarna är ett mästerverk från 1903, ritat av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg. Huset var i hundra år hem åt Posten. Sedan 2004 ägs det av Statens fastighetsverk. Mötes- och konferensarrangören 7A bjuder in till två specialvisningar av Posthuset och den spektakulära Boberghallen på invigningsdagen.

Visningarna startar klockan 13.00 respektive klockan 14.30. Passa på att vara på plats i tid. Först till kvarn gäller, ingen biljett behövs.

Centralstationen, Centralplan 15

Stockholms Centralstation med sin vackra fasad stod klar 1871. Adolf Wilhelm Edelsvärd var arkitekten som ritade byggnaden och ritade även flera andra stationer i Sverige under slutet av 1800-talet när järnvägarna byggdes. Jernhusen äger Stockholms Centralstation som idag är Nordens mest trafikerade järnvägsstation med mer än 200 000 besökare varje dag.

Vasagatan byggdes på 1870-talet i samband med att stationen hade uppförts och har sedan dess fungerat som Stockholms entré för de resenärer som kom ut från stationen.

I samband med invigningen av nya Vasagatan bjuder Jernhusen in till två specialvisningar av den kungliga väntsalen på Stockholms Centralstation. Den vackra väntsalen har bevarats sedan 1904. Det är en plats som normalt är stängd för allmänheten. Specialvisningarna sker dagen efter invigningen av Vasagatan, det vill säga fredagen den 26 augusti. Observera dock att biljetter för visningarna hämtas under invigningsdagen torsdagen den 25 augusti från klockan 11.00. Max 20 personer per visning. Det är först till kvarn som gäller.

  • Visning 1 – Kungliga väntsalen: fredag den 26 augusti klockan 11.30-12.00.
  • Visning 2 – Kungliga väntsalen: fredag den 26 augusti klockan 12.30-13.00.

Samling utanför Centralstationens huvudentré på Centralplan 15 för de som har biljett till visningen. Jernhusens guide är Johan Ritsell från AIX Arkitekter.

Bakgrund och fakta om projektet

Vasagatan – med Stockholms Centralstation, den nya pendeltågsstationen för Citybanan och många hotellverksamheter – är en av Stockholms mest trafikerade gator. Dagligen passerar fler än 100 000 personer här till fots, på cykel och med buss, taxi och bil.

Vasagatan har byggts om till en mer välkomnande, levande och tryggare stadsgata med människan i centrum. Gatan har utformats med bredare trottoarer, nya separata säkrare cykelbanor, nya och fler träd, fler sittplatser, ny belysning och nya ledstråk för ökad tillgänglighet. Projektet har pågått mellan augusti 2018 och juni 2022 och även omfattat nya cykelbanor vid Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan.

Satsningen finansieras av Stockholms stad. Tolv fastighetsägare är även med och delfinansierar projektet genom Management Vasagatan, där City i Samverkan är samordnande part. Fastighetsägarna utgörs av: Vasakronan, Hufvudstaden, Axfast, Jernhusen, Fabege, Folksam, AFA Fastigheter, DNB, SPP/Storebrand, Union Investment, Statens Fastighetsverk och Olov Lindgren.

Källa: Stockholms stad
Foto: Lennart Johansson