Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Innebandy: VM-guld till Sveriges U19-damer efter stor finaldramatik

VM-finalen mellan Sverige och Tjeckien blev en dramatisk historia. Sverige kunde tidigt ta ledningen i matchen innan Tjeckien jobbade sig ikapp. 4-4 efter ordinarie tid banade väg för en dramatisk straffläggning där Sverige till slut gick segrande. ”Det är jättemycket känslor, men jag är såklart jätteglad”, säger Cajsa Alm efter slutsignal.

Sveriges U19-damer kom ut starkt i VM-finalen mot Tjeckien. 1-0 efter dryga minuten blev sen 3-0 innan den första perioden var över. Därefter arbetade sig Tjeckien ikapp och vid slutsignal var det helt målmässigt jämt med 4-4 på resultattavlan. 

– Jag tycker att vi gör en jättebra förstaperiod, sen kommer Tjeckien in lite i andra. De får hänga några baljor men vi tappar inte huvudet för det, säger Cajsa Alm.

Efter en mållös förlängning gick matchen därefter till straffar. Där följdes Sverige och Tjeckien åt innan Cajsa Alm till sist kunde sätta straffen som gav ett svenskt VM-guld efter det att målvakten Maja Lindsjö räddat Tjeckiens efterföljande straffslag. 

– Jag har övat på den straffen ett tag. Jag behövde bara tro på mig själv och gå in och hänga den. Att den gick in var såklart jätteskönt. 

Efter matchens slut blev Sveriges lagkapten Saga Emtell utsedd till matchens lirare för blågults del. 

– Det är såklart kul att bli matchens lirare, men jag tycker att hela laget gör det väldigt bra och jag är verkligen imponerad över alla straffskyttar som gick fram och vågade lägga en straff, säger Saga Emtell. 

Finalen innebär slutet för den här VM-resan. För flera av spelarna väntar nu SSL-spel – och kanske kommer de även att synas i seniorlandslag i framtiden, menar förbundskapten Johan Hydling. 

– Förhoppningsvis är det här bara början på något helt fantastiskt och att de får vara med om det här fler gånger i andra sammanhang. Några tjejer har lite kvar på sin landslagsresa, de födda 04. De som är födda 03 ska ut i vuxenlivet nu och förhoppningsvis dominera i SSL och förhoppningsvis ett svenskt landslag framöver, säger Johan Hydling. 

Matchfakta
Tjeckien-Sverige 4-5 e.str. (0-3, 1-1, 2-0, 0-1)

Första perioden
0-1 01.05 Moa Dynefalk (Hanna Nordstrand)
0-2 15.15 Hanna Nordstrand (Moa Dynefalk
0-3 16.54 Saga Emtell (Hanna Nordstrand)

Andra perioden
1-3 08.30 Michaela Mechlova (Anna Bruchackova)
1-4 15.55 Hanna Nordstrand (Saga Emtell)

Tredje perioden
3-4 07.42 Anna Bruchackova
4-4 15.22 Anna Bruchackova

Avgörande straff
4-5 Cajsa Alm

Källa: Svensk Innebandy
Foto: Innebandyavisen