Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ida Pyk är på modet

Foto: Joakim Holmberg.

Stockholm är åter modemedvetet. Många modevisningar kommer och går i veckan och nya unga designers får blickarna på sig.

Vid invigningen av Stockholm Fashion Week utsågs Ida Pyk till ”Årets Rookie 2010”.

Mode för hela slanten blir det i veckan. I staden slåss drygt 800 varumärken om uppmärksamheten på Stockholm Fashion Week och inte mindre än 15 000 inköpare finns på plats.

– Vi hoppas på mycket god försäljning, säger Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet.

Svenska Moderådet är värd för modeveckan sedan fem år tillbaka och försöker stötta nya förmågor i branschen att etablera sig på marknaden.

Vid invigningen delades priset ”Årets Rookies 2010” ut till Ida Pyk, 24 år. Varje år ges priset till en ny talang. Förutom ära och förhoppningsvis berömmelse får vinnaren ett stipendium på 20 000 kronor samt en helsidesannons i Damernas Värld. Dessutom tillkommer en värdecheck på 10 000 kronor till att trycka lookbooks.

Ifrågasätter idealen
Det var som modell Ida Pyk tog klivet in i modevärlden och efter flytten till Paris för några år sen blev tanken på ett eget klädmärke verklighet. 2009 startade hon sin verksamhet och lade grunden till sin kollektion med tryckta textbudskap på t-shirts.

Att få ifrågasätta idealen och sätta fingret på vad som egentligen innerst inne betyder något för människor är viktigt för henne.

– Jag växte upp som 80-talist och för oss handlar så mycket om materialism, förklarar Ida. Jag vill visa för 90-talisterna som är nästa generation att det finns andra värden som är mer viktiga. Saker som trygghet i livet, familj och att helt enkelt vara lycklig.

Snart i butik
När veckan är över har arbetet med hennes kläder bara börjat. I höst kommer kollektioner från Ida Pyk att börja säljas i butiker runt om i landet. Vad som sedan kommer är hon förtegen om men hon säger hemlighetsfullt:

– Jag har något bra på gång.