Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SVT sänder drottning Elizabeth II:s begravning

Begravningsceremonin kommer att hållas i Westminster Abbey i London och startar kl. 11.00 lokal tid, 12.00 svensk tid. SVT sänder från kl. 10.30.

Sändningen på måndag 19 september startar kl. 10.30. Då tar Anna Hedenmo emot oss i SVT:s studio och får sällskap av gäster. När vi senare kommer till London så kommenteras BBC:s sändning av Ann-Britt Ryd Pettersson och hovexperten Roger Lundgren som leder oss genom processionen och begravningen.

Efter begravningen, cirka 14.00, återvänder vi till SVT:s studio för att landa och runda av med Anna Hedenmo. Efter sändningen går det att fortsätta följa BBC:s sändning, okommenterad, i SVT Play.

Det var under kvällen torsdag 8 september som det brittiska hovet meddelade att Storbritanniens drottning Elizabeth II var död. Hon blev 96 år och hade suttit över 70 år på tronen.

Tidigare under torsdagen gick det brittiska hovet ut med ett uttalande att drottningens läkare var oroliga för hennes hälsa och att drottningen därför var under medicinsk övervakning på slottet Balmoral i Skottland.

Elizabeth II var på resa i Kenya när hon 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning efter att kungen hade avlidit under natten. Den officiella kröningen skedde dock först i juni 1953.

SVT1 och SVT Play måndag 19 september kl. 10.30: Drottning Elizabeth II:s begravning.

Källa: SVT

Bild: Drottning Elizabeth II:s kista lämnar slottet Holyroodhouse i en likbil som kör ”the Royal Mile” i procession för att läggas i frid i St Giles’ Cathedral, Edinburgh. För att sedan transporteras till London. Foto: Taras Young