Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Minnen, drömmar och frihetens villkor när Sissela Kyle regisserar Tjechovs Tre systrar som åldrande kvinnor

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Här får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén, i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson och Emil Almén. Premiär den 29 september i Årsta.

Många år har gått när vi återser de tre systrarna. De bor kvar i föräldrahemmet, tillsammans med vuxna brorsonen Bobik. Masja och Irina längtar efter att storasyster Olga snart ska gå i pension, för efter pensionen ska de äntligen leva! Systrarna planerar för att äntligen komma iväg till barndomens stad. Men i sista stund rasar allt. Vad är det egentligen som hindrar systrarna att ta steget?

Jag har i många år funderat på hur livet skulle bli för de klassiska tre systrarna. Jag var ung när jag såg pjäsen första gången och greps då av hur systrarna på något vis fastnat. Pjäsen är skriven i en tid då kvinnors möjligheter var oerhört begränsade och ändå kände jag så väl igen oförmågan att se delaktigheten i sitt eget liv.  För mig har de blivit som en bild av hur lätt vi bygger murar åt oss och skapar hinder för att leva i nuet, säger Sissela Kyle, regissör.

De tre lite äldre systrarna reflekterar över frihetens villkor och möjligheter. Över minnet av ett minne. Och i en värld fylld av minnen, där är drömmarna, kärleken och rädslorna starkare än någonsin.

De tre systrarna gestaltas av Maria Kulle, Jessica Liedberg och Siw Carlsson och som brorsonen ser vi Emil Almén.

–Det finns både en igenkännbar humor och en bekant sorg i hur ofta vi bara ger efter och konstaterar att livet visst pågår utan vår delaktighet. Allt är på lek och allt är på allvar, säger Sissela Kyle.

Pjäsen repeterades på Riksteatern våren 2021 och kommer nu att turnera över hela Sverige och även göra ett gästspel på Svenska Teatern i Helsingfors.

Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors.

Källa och foto. Riksteatern