Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hälsans stig – Skogås

Hälsans stig runt Skogås är en skön vandring när man inte vill gå så långt. 

Stigen går i en cirkel runt Skogås, en slinga på 3,8 kilometer, förbi bland annat Skogås centrum. Ett bra sätt att komma hit är att ta pendeltåget. Det tar 20 minuter från T-centralen. Man tar utgången längst fram i tåget och tar till vänster när man kommer ner. Då ser man en stor skylt som det står ”Hälsans stig” på och med en översiktskarta. Om man går leden på det sättet så kommer man förbi Skogås centrum på slutet. Då passar det bra att gå in där och ta en fika. Det finns ett bra kondis mitt i centrum och det finns även ett par restauranger, och så finns det Ica och Systembolag. När man börjar gå så kommer man först förbi ett par mindre hyreshus i lummig omgivning och sedan går man genom och i utkanten av ett stort villaområde med mycket grönt, gräsmattor och skogsdungar. Om man vill ha mindre bebyggelse och mer skog så är det lätt att utöka slingan och gå ner till sjön Drevviken som ligger alldeles intill. Där går det en stig genom skogen längs med sjön. Eller också kan man haka på Huddingeleden. Hälsans stig går parallellt med den en liten bit.

Märkningen är för det mesta utmärkt men helst ska den vara utmärkt hela vägen. Om den brister på ett ställe, och det gör den, så är det lätt att tappa bort sig. Mitt på Mörtviksvägen svänger den vänster in på Klangvägen men det finns ingen skylt som upplyser om det. Det finns en skylt en bit in på Klangvägen men den ser man inte ifrån Mörtviksvägen. En liten bit efter p-platsen på Klangvägen så stämmer inte kartan på appen Naturkartan överens med skyltningen. Enligt Naturkartan ska man svänga höger men enligt skyltningen ska man fortsätta rakt fram en liten bit och sedan svänga höger. Hela vandringen tog ganska exakt en timme. Jag gick en dag med gråmulet väder och regn i luften och ibland ett par regnstänk men jag hade en skön vandring.