Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern för och av unga, som tolkar staden i bild

Canon Young People Programme stärker ungdomar från olika bakgrunder i visuellt berättande och hållbarhetsfrågor. Utbildningsinitiativet genomförs nu för första gången i Sverige och sedan 2015 har fler än 5500 unga utbildats runt om Europa, Mellanöstern och Afrika. Nu har turen kommit till sju svenska ungdomar som utbildas av prisbelönta fotografen Felicia Margineanu. I höst visas ungdomarnas foton på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm där deras perspektiv och uttryck är det centrala.

Ungdomars röster kommer synas och höras i en fotoutställning på Kulturhuset Stadsteatern 30 september till 23 oktober. Det är foton och berättelser från Canon Young People Programme som genomförs tillsammans med hyllade sociala entreprenören och fotografen Felicia Margineanu och H.M Drottning Silvias stiftelse Mentor Sverige.

Programmet ger unga människor kunskap, färdigheter och självförtroende att ta itu med frågor som är viktiga för dem med hjälp av kreativitet och kritiskt tänkande. Förutom fördjupning i hållbarhetsfrågor som berör ungdomarna själva, får de lära sig fotografi och visuellt berättande.

– Det är ungdomarnas perspektiv på samhället som är det viktiga och deras uttryck för den förändring de vill se. Vi är stolta att ha fotografen Felicia Margineanu som ansvarig för utbildningen och ihop jobbar vi i linje med Canons filosofi Kyosei; att leva och arbeta tillsammans för allas bästa, säger Pernilla Gullin, HR-Direktör på Canon i Sverige.

Felicia Margineanu har en bakgrund i att ha utbildat tusentals människor inom fotografi och sociala medier, där hon är en expert på att engagera, utmana normer och främja ungdomars perspektiv och röster i samhället.

För utställningslokal står Lava på Kulturhuset Stadsteatern och när tre workshops är klara visas ungdomarnas foton och berättelser för allmänheten på bottenplan. FN:s globala mål 11 – hållbara städer och samhällen – blir temat för utställningen. Ungdomarna kommer att fota och skriva, om något de brinner för, samt vill förändra.

– Jag är oerhört stolt att få vara en del av Canon Young People Programme och även som ambassadör på Mentor Sverige. Ihop bidrar vi till ungdomarnas växande via fotografi och storytelling när de får möjlighet att uttrycka sig på en offentlig plats. Det är modigt att våga utmana och ifrågasätta och jag hoppas att ungdomarnas perspektiv och foton ska inspirera fler till att våga göra detsamma, säger Felicia Margineanu.

Det är första gången Canon Sverige genomför utbildningsinitiativet, men det är mer än ett lokalt projekt. Fler än 5500 unga har redan medverkat i Canons program i 25 länder inom Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Hos unga finns ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och genom foto kan vi lyfta deras perspektiv på sin omvärld. Beslut som fattas nu, påverkar ungas framtid och därför är det viktigt att lyssna till deras röster och uttryck, säger Pernilla Gullin.

Fotoutställning av och med unga i Canon Young People Programme
Utställningen visas 30 september till 23 oktober i Lilla Kilen, Kulturhuset Stadsteatern.
Se hemsida för öppettider

Utställningen består av ungdomarnas foton som är utskrivna på stora plywoodskivor på en Canon Arizona planskrivare.

Om Lava, Kulturhuset Stadsteatern: Lava är Kulturhuset Stadsteaterns rum för ung kultur med bibliotek och verkstäder för alla mellan 14 och 25 år. Här kan du skapa i olika material, få hjälp med kreativa projekt, ställa ut din konst eller testa att stå på scen. Alla åldrar är välkomna att låna Lavas böcker och fanzines.

Om Felicia Margineanu: Med kameran som verktyg har Felicia Margineanu blivit en av Sveriges mest framgångsrika föreläsare, sociala entreprenör och representant för ungdomsfrågor. Under de senaste åren har hon föreläst och utbildat tusentals människor inom fotografi och sociala medier där hon är en expert på att engagera, utmana normer och främja ungdomars perspektiv och röster i samhället.

Om Mentor Sverige: Mentor Sverige är en ideell organisation som får unga att växa, bli starka och tro på sig själva. Med extra stöd från vuxna kan fler få chansen att växa och utvecklas och nå sin fulla potential. Genom att lyssna, uppmuntra och inspirera, skapar vi tillsammans ett samhälle där alla får chansen att utvecklas och ingen lämnas utanför.

Om Canon Young People Programme: Canon Young People Programme är ett utbildningsinitiativ som togs fram för att skapa verkliga lösningar för att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling (SDGs). Det genomfördes första gången 2015 och 2022 har fler än 5500 unga medverkat programmet i 25 länder inom Europa, Mellanöstern och Afrika. Initiativets mål är att stärka ungdomar från olika bakgrunder i visuellt berättande och hållbarhetsfrågor.

Om Globala målen:Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.

Källa: Canon

Foto: Felicia Margineanu