Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pugh Rogefeldt ”Fasta klippa” – En final, ett avsked, om man vill en musikalisk summering av ett liv och en karriär

En final, ett avsked, om man vill en musikalisk summering av ett liv och en karriär. Pugh Rogefeldts singel ”Fasta klippa” är hans tolkning av ”Rock of Ages”, en psalm från 1700-talet som sedan 1850-talet finns på svenska som ”Klippa, du som brast för mig”. Men här handlar det om Pughs hudlösa behandling. Den som blir så laddad av vetskapen av att han tvingats avsluta sin artistkarriär drabbad av en obotlig neurologisk sjukdom.

Pugh hade redan märkt de första tecknen när han 2019 framförde debutalbumet ”Ja dä ä dä” på Cirkus i Stockholm. Men parallellt gick han trots detta hösten 2019 med stor energi in i ett koncept som fötts när en av hans söner året innan spelat upp några låtar med bluessångare Blind Willie Johnsson, inspelade i slutet av nittonhundratjugotalet.

Pugh föll pladask för intensiteten i sångerna och gav sig på att göra gospel från USA på svenska ihop med producenterna Micke Lyander och Johan Lindström och ett band med Robert Östlund (hammond & bas), Konrad Agnas (trummor), Erik Ronström (tramporgel) SSliksom ett Visby Brass som med ”frälsisblås” sätter en tydlig amerikansk accent.

När Pugh julaftonen 2019 släppte singeln ”Jesus i mobilen”, hans version av gospeln ”Jesus on the Mainline”, skrev han i en presstext:

”Fler kommer senare. Jag tar det här mest med glädje och…Jag har inte blivit religiös!”
Men så slog sjukdomen till på allvar och först nu har materialet slutförts.

”Fasta klippa”, som magiskt avrundas av en resa tillbaka i tiden till genombrottslåten ”Här kommer natten” är del av en kommande EP. Men här och nu får sången sitt eget episka fokus som en ultimat musikalisk final för Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt, 75.

Pugh Rogefeldt ”Fasta klippa” (Metronome/Warner) släpps 7 oktober 2023

Kort om Pugh
Pugh Rogefeldts debutalbum ”Ja dä ä dä” från hösten 1969 var den första riktigt betydande rockskivan på svenska.

Som 22-åring kom Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt – född 1947 – från Västerås och gjorde psykedelisk pop på svenska i en inramning som var både anglo-amerikansk och folkhem. Såväl ord som melodier jonglerade och förförde på ett unikt sätt i stilbildande titlar som ”Små lätta moln” och ”Här kommer natten”. Albumet nämns ständigt som ett av de viktigaste i svensk populärmusik.

Pugh banade väg och unga fans som Joakim Thåström och Per Gessle inspirerades för livet och medverkade senare på Pugh-utgivningar. Efter det radade Pugh upp hits som ”Hog Farm”, ”Dinga Linga Lena”, ”Stockholm” och ”Snart kommer det en vind” som soloartist, liksom ”Mitt bästa för dig” och ”Där gullvivan blommar” som medlem i gruppen Grymlings.

2012 medverkade han i TV-programmet ”Så mycket bättre”. Året efter kom hans självbiografi ”Från Stora gatan 51 till Hog Farm”.

Pugh Rogefeldt avslutade karriären på grund av sjukdom år 2021, finalen blev en utsåld show på Cirkus i Stockholm med ”Ja dä ä dä” i sin helhet. Samma år valdes han in i Swedish Music Hall of Fame.

Källa: PR&Beyond
Foto: Daniel Åhs Karlsson