Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sista helgen på whiskyfestivalen

På lördagen var sista dagen på Stockholm Beer and Whisky Festival, sista chansen att prova nya spännande sorter.

Jag var där på eftermiddagen runt tre och hoppades att det skulle vara lugnt då, tänkte bara prova några sorter som jag missat tidigare. Men det var redan lång kö och mycket folk inne på mässan men det gick bra att ta sig fram. Jag började emellertid med en gammal goding, Viola från Danderyds bryggeri. Det är ett riktigt kraftigt öl med tydlig lakritssmak som inte går att köpa på bolaget. Danderyds bryggeri är ett litet bryggeri som brygger riktigt bra och udda öl som säkert skulle sälja bra på de närmsta bolagen. Men det drivs av ett äldre par som vill hålla det på hobbynivå. De säljer bara på mässor och festivaler.

Ett öl som finns på bolaget, fast i tillfälliga sortimentet, är ”Daily forecast: Mimosa”. Det är en ale blandad med apelsinjuice, det är 30% apelsinjuice så den tar över smakmässigt. Den smakar mindre öl än vad Radler gör. I samma monter smakade jag en annan udda öl av helt annat slag, en söt och kraftig stout. Den heter ”Origin of Darkness”. Det är ett samarbete mellan Dugges bryggeri och ett kanadensiskt så den kanske kommer ut på den svenska marknaden så småningom. Fast namnet ”Origin of Darkness” kanske inte är det bästa på ett öl som smakar Marianne, de där chokladfyllda pepparmintskaramellerna som man köper på Finlandsfärjan.

Efter det gick jag över till Göteborgs bryggeri och drack en mörk lager med tydlig lakritssmak som helt enkelt hette ”Lakrits”. Det var som ett mellanting mellan lager och stout.

Nu när det så smått börjar lacka mot jul och butikerna börjat sälja julmust passar det väl bra med ett pepparkaks-öl. Bryggeriet Train Station Brewery från Knivsta strax söder om Uppsala har en bra stout som heter just ”Pepperkaka Stout”. Det har en tydlig, fast torr, smak av pepparkaka med betoning på kryddorna i pepparkakan och ingenting av sötman.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion