Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny hotad art flyttar in på Furuvik – Gyllene takin

För några veckor sedan flyttade en ny art in i Furuviksparken – gyllene takin. Arten ingår i ett internationellt bevarandeprogram då de är hotade i det vilda på grund av illegal jakt och skogsskövling.

Som ett led i Furuviks arbete med hotade djurarter kan vi nu dela med oss av den glädjande nyheten att vi gjort plats i vår park för en ny art som redan flyttat in i parken – gyllene takin. Gyllene takin klassas som sårbar då de både hotas av illegal jakt och får minskade levnadsområden på grund av skogsskövling och människans utbredning där boskapsdjur konkurrerar om betesmarker.

– Djurparkernas uppdrag har förändrats över tid och har aldrig varit så viktigt som idag. Mot bakgrund av att den biologiska mångfalden är extremt hotad har bevarandearbetet blivit alltmer akut. Vi vill, och ska, göra allt vi kan för att hjälpa till i det arbetet, säger Sandra Wilke, vd på Furuvik.

Gyllene takin har horn som en gnu, nos som en älg och rygg som en bison, men trots sitt utseende är de närmst besläktade med får och getter. De två gyllene takinerna, som nu flyttat in på Furuvik, kommer närmast från djurparker i Polen och i Belgien.

– Det känns spännande att en ny art flyttar in på Furuvik och jag är stolt över att vi har möjlighet att hjälpa ytterligare en hotad art. Gyllene takin deltar i ett internationellt bevarandeprogram för att rädda arten i det vilda där vi samarbetar med europeiska djurparksföreningen (EAZA), säger Natalie Magnusson, chef för djurverksamheten på Furuvik.

– Gyllene takinerna har flyttat in tillsammans med besoarantiloperna i det nybyggda hägnet bredvid våra kameler. Nu fortsätter arbetet med att lära känna individerna och de oss, avslutar Natalie Magnusson.

FAKTA OM GYLLENE TAKIN

Klass:Däggdjur
Familj: Slidhornsdjur
Livsmiljö: Berg, blandskog
Vikt: 280-350 kg
Föda: Sly, blad, örter
Livslängd: 15-20 år

Visste du att?
Gyllene takiner lever i västra Kina i Himalaya och är väl anpassade för ett kallt klimat. De har en lång nos så den kalla luften hinner värmas upp innan de når lungorna och hjälper till att bibehålla värmen. De har tjock päls vilket skyddar mot kylan och deras hud utsöndrar bland annat en oljig substans som fungerar som en regnjacka.

Källa: Furuvik

Bild:Gyllene takin. Foto: Furuvik. Licens: Medieanvändning