Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En midsommarnattsdröm inleder invigningsvåren på Malmö Stadsteater

I vår öppnar Malmö Stadsteater sitt helt ombyggda teaterhus på Kalendegatan i centrala Malmö. Det anrika Hipphuset genomgår just nu en fantastisk förvandling och snart öppnas dörrarna till en mer varm och välkomnande mötesplats.

Nu kan de presentera invigningsföreställningen på Malmö Stadsteaters stora scen Hippodromen den 24 februari blir En midsommarnattsdröm – William Shakespeares mest älskade och magiska komedi, där de djuriska drifterna är som starkast och natten som mörkast. Under våren kommer också publiksuccén Monicas vals tillbaka, och på Studion högst upp i huset blir det urpremiär för Otherness – ett helt nyskrivet lokalt stycke dokumentärteater. Malmö Stadsteater ska öppna upp mot Malmö, det nya Malmö såväl som mot det gamla. Hipphuset ska vara en mötesplats för alla. Idag släpps biljetterna till alla vårens föreställningar!

Humor, mörker och magi i Shakespeares En midsommarnattsdröm

I Hippodromens nya inbjudande teaterrum, helt i Shakespeariansk anda, inleds våren med En midsommarnattsdröm. Teaterchefen Kitte Wagner ser mycket fram emot öppnings-våren med en teaterrepertoar som speglar hennes teaterdröm om det nya Malmö Stadsteater i Hipphuset:

– Vi är en ensembleteater som i huvudsak har i uppdrag att spela dramatisk teater. Hippodrom-scenen har haft svårigheter att bemöta drömmen när det gäller siktlinjer och akustik. Men med ett ombyggt och helt nyanpassat rum ska vi nu som den ensembleteater vi är lyfta magin i Hippodromen och öppna våren med en modern version av Shakespeares vackraste och roligaste komedi: En midsommarnattsdröm iscensatt av vår prisbelönade hus-regissör Sara Cronberg. Det var ju också En midsommarnattsdröm som var Malmö Stadsteaters invigningsföreställning redan 1944, säger Kitte Wagner.

Monicas vals kommer tillbaka i jazzklubbsmiljö

Även publik- och kritikersuccén Monicas vals kommer tillbaka, och nu i den jazzklubbs-sättning som var tänkt från början. Föreställningen fick ett sagolikt mottagande när den spelades hösten 2018 och kort under pandemin 2020. Därför känns det extra härligt att kunna erbjuda den igen – både till alla som inte fick biljett sist och till alla dem som så gärna vill se föreställningen igen:

– Hippodromens teaterrum ska kunna förändras och vi kommer kunna göra mer totalteater i linje med Hipps teater- och nöjeshistoria fast i modern tid. Därför återupplivar vi nu en av våra senaste stora publiksuccéer: Monicas vals. Denna gång så som ursprungsdrömmen var: som en riktig jazzklubb med en cafésättning av bord på golvet i salongen, säger Kitte Wagner.

Otherness – nyskriven dokumentärteater på Studion

– På Malmö Stadsteater finns också rum för ensemblens egna kreativa idéer manifesterad genom vår workshop-metod. Med Otherness har en av ensemblens skådespelare, Magdi Saleh, de senaste 1,5 åren jobbat fram ett nyskrivet stycke dokumentärteater som bygger på intervjuer med människor om hur det känns att vara annorlunda. På Studion har Magdi fått möjlighet att jobba fritt med sin vision, sin önskan om cast och sin berättelse, säger Kitte Wagner.

Ett fullständigt invigningsprogram för hela teaterhuset med visningar och mycket annat, kommer att presenteras längre fram. Under december kommer nycklarna till den färdiga byggnaden att lämnas över till Malmö Stadsteater och teatern kommer att kunna börja flytta in i den nya lokalerna. I samband med detta kommer vi även att släppa ett program för visningar och aktiviteter för allmänheten under invigningsvåren.

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM
Av William Shakespeare

Premiär på Hippodromen 24 februari 2023

I En midsommarnattsdröm välkomnar vi dig in en mardrömslik värld där ingenting är riktigt som du tror… Vad händer där de djuriska drifterna är som starkast och natten som mörkast? Kanske kommer du aldrig igen återvända som den person du var? Fylld med humor, underligheter, kärlek, spänning och teatervärldens absolut vackraste språk, kliver du in i Hippodromens nya teaterrum – helt i Shakespeariansk anda. I vår värld kan, och kommer, allt att hända. Vad är dröm och vad är verklighet? Är du redo?

Allt tar sin början i civilisationens Athen där ett kungapar planerar sitt bröllop, men egentligen älskar de inte alls varandra och bara bråkar. Vid hovet finns också fyra kärleksberusade ungdomar som är förälskade i ”fel” personer. De flyr från den förtryckande vuxenvärlden in i skogen där magin och mörkret snart tar överhanden. I skogens värld styr älvorna och andra väsen som trollar runt med ungdomarnas känslor. Dessutom dyker ett gäng hantverkare upp och repeterar en pjäs som de ska framföra på det kungliga bröllopet i Athen. Det uppstår förväxlingar mellan alla och ingenting är som förut.

Översättning: Göran O. Eriksson
Regi: Sara Cronberg
Scenografi och kostym: Lizzie Clachan
Ljus: Torben Lendorph
Komposition/Ljuddesign: Toni Dobrzanski
Koreografi: Ossi Niskala
Mask: Elisabeth Karlsson
Dramaturg: Amanda Fromell
I rollerna: Johannes Wanselow, Linn Mildehav, Erik Borgeke, Karin Lithman, Erik Olsson, Cecilia Lindqvist, Kerstin Andersson, Erik Svedberg-Zelman, Alexander Jubell, Klara Hodell Risberg, Sanna Persson Halapi, Michael Segerström, Wilhelm Johansson (praktikant Teaterhögskolan i Luleå) och Statister från Malmö Latinskola.

En midsommarnattsdröm inviger Malmö Stadsteater – igen!
När Malmö Stadsteater invigde sitt nya hus vid Fersens väg 1944 var det med Shakespeares En midsommarnattsdröm. Före 1944 var pjäsen relativt sällan spelad i Sverige och invigningsföreställningen verkar ha varit inflytelserik. Nu blev det allt vanligare att sätta upp pjäsen på svenska teatrar. 1969 satte Jan Lewin åter upp den på Malmö Stadsteater. Då var det första gången i Sverige som Puck spelades av en man. Därefter dröjde det till 1979 då Göran O Eriksson satte upp pjäsen med elever på Statens Scenskola i Malmö. 2014 iscensatte den tyska regissören Anna Bergmann En midsommarnattsdröm på Hipp som vampyrpjäs.

Uppsättningar av En midsommarnattsdröm på Malmö Stadsteater:
Storan, 23 september 1944 i regi av Sandro Malmquist
Storan, 26 september 1969 i regi av Jan Lewin
Verkstan/Unga Teatern, 15 december 1986 i regi av Marianne Rolf
Hipp, 11 april 2014 i regi av Anna Bergmann

OTHERNESS
Av Magdi Saleh

Urpremiär på Studion 3 mars 2023

Känner du dig annorlunda? På vilket sätt? Vad tänker du på när du hör ordet annorlunda? Är det negativt, positivt eller kanske befriande?

I en väv av röster får du möta människor som genom sina livshistorier berättar om sin annanhet. Att vara eller känna sig annorlunda till utseendet eller i beteendet än det som är igenkännbart, förväntat eller allmänt accepterat. I berättelser om att vara högljudd eller sitta i rullstol, vara fixerad vid siffror eller vara livrädd för smuts, kommer du att känna igen dig. För någon gång har vi nog alla känt oss annorlunda. Det blir en lekfull och visuell föreställning som tar avstamp i dokumentära berättelser om viljan att bara vara normal och passa in.

Regissören Magdi Saleh reste runt i Skåne och intervjuade cirka 40 personer om hur det känns att vara annorlunda. Intervjuerna har kokats ner till ett nyskrivet stycke dokumentärteater och en allmänmänsklig berättelse om annorlundahet.

Regi: Magdi Saleh
Scenografi och kostym: Erika Sjödin
Ljus: Emanuel Arvanitis
Ljud och komposition: Kristina Issa
Mask: Siv Nyholm
Dramaturg: Sofia Westerlund och Amanda Fromell
I rollerna:  Sandra Mahmoud Lindqvist, Nancy Ofori, Josef Törner, Amanda Quartey

MONICAS VALS
– Fragment och fantasier inspirerade av Monica Zetterlunds liv och musik
Av Klas Abrahamsson

Premiär på Hippodromen 24 mars 2023

Publik- och kritikersuccén Monicas vals är äntligen tillbaka! Nu i den jazzklubbsmiljö som var tänkt från början – med en cafésättning av bord på golvet i salongen.

Alla älskar ju Monica Zetterlund! Hennes speciella röst svävar som ett lekande, solrikt soundtrack i vårtkollektiva minne. Men älskade Monica också Monica?
I en kalejdoskopisk dröm dansar Monicas vals genom en svensk superstjärnas liv från den söta, späda starten till det oglamorösa bittra slutet – med alkoholen och de rastlösa ambitionerna som en tung släpande reskamrat.

Med den danska jazzorkestern Benjamin Koppel Quartet, kommer Hippodromen pulsera av låtar signerade Monica Zetterlund.

Förlag: Colombine Teaterförlag
Manus: Klas Abrahamsson
Regi: Heinrich Christensen
Scenografi och kostym: Lisbeth Burian
Ljus: Ulrik Gad
Ljud: Jonathan Flygare
Kapellmästare och arrangemang: Benjamin Koppel
Koreografi: Lidia Wos
Mask: Åsa Trulsson
Dramaturg: Henrietta Hultén
I rollerna: Mari Götesdotter, Hans-Peter Edh, Viktor Nyström Sköld, Fredrik Gunnarson, André Gatu, Malin Karlsson, Frida Bergh.
Musiker: Benjamin Koppel (saxofon), Søren Møller (klaviatur), Peter Nilsson (slagverk), Johnny Åman (bas).

Källa: Malmö Stadsteater

Bild: En midsommarnattsdröm i Pildamsparken. Foto: Johan Sundell.