Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Orientering: Bergman och Ohlsson tog hem Swedish League

De har gjort det förr och de gjorde det igen. Gustav Bergman vann Swedish League för åttonde gången och Karolin Ohlsson spurtade ifrån Tove Alexandersson till fjärde raka totalsegern.

Det bjöds på dramatik i både herr- och damklassen när Swedish League avgjordes med jaktstart i terrängen strax norr om Strängnäs på söndagen.

Gustav Bergman, OK Ravinen, gick ut med tre och en halv minuts ledning på den avgörande jaktstarten i Swedish League. I mål var han, med avstannade löpning på slutet, 13 sekunder före tvåan Simon Imark, Tullinge SK.

Gustav Bergman säkrade därmed sin åttonde totalseger i Swedish League/Silva League. Men det var ovisst om han skulle komma till start in i det sista, efter en förkylningsperiod.

– Jag bestämde i morse när jag vaknade att jag skulle köra. Förutom lite hosta var jag helt fräsch idag, berättar Bergman.

– Skönt att det fungerade. Jag har inte tagit ett löpsteg på åtta dagar och hade inget klipp i kroppen, fortsätter han.

Simon Imark har gjort en stark höstsäsong och visade att formen är kvar när under hela loppet plockade sekund för sekund på Bergman. Men han nådde inte hela vägen fram.

Fick du syn på Gustav någon gång?
– Nej, det var ju väldigt nära men jag såg honom inte förrän på upploppet, berättar Imark.

– Jag hörde ju att jag bara var 50 sekunder efter vid varvningen. Då kände jag att det absolut skulle vara möjligt att gå ikapp. Jag försökte gasa på lite men jag gissar att Gustav också ökade.

Imark hade inte bara tankarna framåt. Där bakom jagade Emil och Viktor Svensk tillsammans med Anton Johansson.

– Jag var nästan mer orolig för de bakom, tre snabba löpare bara minuten bakom. Skönt att hålla ifrån där, säger Imark.

Upplösningen på damklassen i Swedish League var som ett välregisserat drama. I upplösningen föll allt på plats för Järlas Karolin Ohlsson som kunde spurta till fjärde raka totalsegern, före Tove Alexandersson, Stora Tuna OK.

Alexandersson startade jaktstarten med ett försprång på 32 sekunder till Lisa Risby. Sedan följde Sara Hagström 1.04 efter och Karolin Ohlsson ytterligare 32 sekunder bakom.

För Alexandersson krånglande det till sig tidigt i loppet när hon läste fel och sprang till femte före tredje. Snart var handlade kampen om slutsegern om en kvartett men på slutet stod matchen mellan Alexandersson och Ohlsson.

Efter varvningen hade Alexandersson åter kommandot men Ohlsson gav sig inte.

– När jag kommer ner mot kontrollen efter den sista långa sträckan så möter jag Tove. Då tänkte jag: ”jag kan ta det här”. Jag la mig i rygg och gick om till sista. Jag är sjukt glad att jag lyckades vinna. Inte minst för att jag var så lugn när jag såg de andra idag. Att jag gjorde mitt eget lopp hela vägen, säger Ohlsson.

Segern betyder mycket för Järlalöparen som inte lyckats på varken VM eller EM.

– Jag har haft ett så tufft år på mästerskapen och har jobbat så för att få tillbaka mitt flow och självförtroende. Jag är så sjukt stolt över att jag har hittat tillbaka nu.

För Tove Alexandersson så blev det alltså en tuff start på loppet men hon kom tillbaka och hade ledningen efter varvningen men Karolin Ohlsson blev trots det för svår den här dagen.

Direkt efter målgång gav Tove Karolin en hjärtlig och lång kram men om sitt eget lopp var hon fåordig.

– Jag minns inte så mycket, säger hon.

Resultat

2022-10-23 Swedish League, Strängnäs, jaktstartsfinal

D21 Elit, 12 900 m: 1) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, 1.31.47, 2) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, +0.05, 3) Lisa Risby, OK Kåre, +1.34, 4) Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering, +5.01, 5) Tilda Östberg, Stora Tuna OK, +8.13, 6) Andrea Svensson, OK Tisaren, +8.25.

H21 Elit, 15 400 m: 1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 1.31.57, 2) Simon Imark, Tullinge SK, +0.13, 3) Emil Svensk, Stora Tuna OK, +0.58, 4) Anton Johansson, OK Orion, +1.02, 5) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, +1.29, 6) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, +4.44.

Källa: Sveriges Orienteringsförbundet
Foto: Johan Trygg