Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jens Lind & Albert Svanberg är tillbaka med Hockeyns historia – Den gyllene generationen

En trio unga stjärnor slår igenom på 1990-talet: Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. De kom att dominera svensk ishockey i två decennier. Vi följer deras resa från Tre Kronor till NHL och OS-guldet i Turin 2006, där även Damkronorna med Maria Rooth får sitt stora genombrott. Filmen bjuder på bilder många aldrig sett, nya intervjuer och berättelser om okända detaljer och avgörande ögonblick som ger nya perspektiv på en i Sverige 100-års jubilerande sport. Den fristående fortsättningen på Hockeyns historia som sändes i tre delar av Jens Lind och Albert Svanberg 2019. Förhandstitta i SVT:s pressrum. Premiär 13 november i SVT1 och SVT Play.

Hockeyns historia sändes i tre delar våren 2019 i SVT. Serien av Jens Lind och Albert Svanberg hyllades av såväl tittare som kritiker och är idag en klassiker. Nu kommer en fristående fortsättning. I ”Hockeyns historia – den gyllene generationen” möter vi Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. Även Damkronornas resa mot en historisk olympisk silvermedalj med Maria Rooth i spetsen uppmärksammas.

Forsberg, Sundin och Lidström slog igenom i början av 1990-talet och kom att dominera svensk ishockey i två decennier. Den gyllene generationens resa mot stjärnhimlen började i resterna av ett folkhems-Sverige som ännu förlitade sig på ideella krafter och där klubbkänsla var en viktig del av sporten. I takt med de stora pengarnas intåg blev det dock alltmer självklart att söka lyckan på andra sidan Atlanten.

Pengar i all ära, men det som verkligen räknades var segrar med Tre Kronor i en turnering där världens bästa spelare från NHL var med. Efter bottennapp i två olympiska spel, med förlusten mot Vitryssland 2002 som det mest förnedrande ögonblicket, dök en sista chans upp i OS i Turin 2006. Den gyllene generationen skulle ta den chansen och skapa ishockeyhistoria en gång för alla.

I samma OS, 2006, nådde Damkronorna sin största framgång genom att besegra USA i semifinalen. Huvudpersonen bakom den svenska silvermedaljen var Maria Rooth. Hon började spela i skånska Rögle som ensam tjej bland 600 pojkar. Kärleken till ishockeyn fick henne att ta en väg som ingen svensk kvinnlig spelare gjort tidigare.

Herrar och damer må leva i olika hockeyvärldar men efter OS i Turin hyllades Tre Kronor och Damkronorna på samma scen inför tusentals saliga fans. Hockeyns historia – den gyllene generationen är berättelser om avgörande ögonblick och okända detaljer som ger nya perspektiv på en i Sverige 100-årsjublierande sport av Jens Lind och Albert Svanberg.

Källa: SVT

Bild: Mats Sundin och Peter Forsberg. Foto: SVT