Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En av arabvärldens främsta skådespelare besöker Vara Konserthus

Vara Konserthus välkomnar en arabvärldens främsta skådespelare. Amer Hlehel är prisbelönad, hyllad och folkkär och har en mästerlig förmåga att blanda djupaste allvar och glödande engagemang med fint avvägd humor. 3 november står han på scen i konserthuset med pjäsen Hoota. Pjäsen framförs på arabiska med en textmaskin som visar svensk text.

Pjäsen turnerar med Riksteatern och har hyllats för sitt gripande och övertygande skådespel av Amer Hlehel.

– Vi valde att ha föreställningen på arabiska för att nå ut till nyanlända i Sverige och personer med arabiska som modersmål. Detta då vi jobbar med att bredda utbudet och nå ut till nya målgrupper, samt försöka uppnå en mer mångfaldig publik till våra teaterföreställningar på konserthuset. Mina förväntningar på Hoota är stora och jag hoppas på en spännande och känslofylld föreställning som man sent kommer att glömma, säger producent Sanna Blidberg.

Hyllad för sitt budskap
Hoota är en naturligt skapad grotta med fantastiska gröna väggar och kristallklart vatten, så vacker att ögonen måste gnuggas. Men ett inbördeskrig rasar i bakgrunden. Vi följer Bassel och en dag försvinner hans bror. Bassel tvingas iväg på ett sökande som leder genom det krigshärjade landet. Snart ställs han inför val och situationer som i alla andra lägen vore otänkbara men som nu är nödvändiga. Han gör det som krävs. Vi är med honom hela vägen på denna rafflande odyssé.

För regin svarar den internationellt erkände regissören och dramatikern Amir Nizar Zuabi, som 2020 skapade den hyllade pjäsen Ravinen för Riksteatern och som också regisserade Amer Hlehels pjäs ”TAHA”. Genom Amir Nizar Zuabis regi lyfts i Hoota en obekväm sanning – hur vi kompromissar med vår medmänsklighet och moral för att själva överleva och rädda de som står oss närmast.

 

Medverkande
Amer Hlehel

Konstnärligt team
Text: Amer Hlehel
Regissör: Amir Nizar Zuabi
Ljus: Muaz Muhammad

Producent
Riksteatern

Källa: Vara Konserthus

Bild: Amer Hlehel i den hyllade pjäsen Hoota som just nu turnerar med Riksteatern.

Foto: Vara Konserthus