Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstnärsduon Cooper & Gorfer visualiserar Kungliga Operans 250-årsjubileum

När nationalscenen för opera och balett 2023 firar 250-årsjubileum presenteras en repertoar som knyter ihop dåtid, nutid och framtid, med en spännvidd som kan attrahera såväl inbitna operafantaster som den bredare publiken. Under hela året samarbetar Kungliga Operan med konstnärerna Cooper & Gorfer, som har fått fria händer att visualisera sångarna, dansarna och musiken, och de gör det med både film och stillbilder. »Operan är en illusionens fabrik som både är innovativ och en spegel av våra begär«, säger Sara Cooper och Nina Gorfer. »En fristad för den kreativa själen och en musa för så mycket av det vi gör som konstnärer. Det är en stor ära att få samarbeta med Kungliga Operan vid firandet av 250-årsjubileet.«

För Kungliga Operan och dess publik stundar ett extraordinärt år. Det är inte varje år det vankas 250-årsjubileum. Nationalscenen för opera och balett kommer 2023 erbjuda ett program fullt av överraskningar, från jubileumsgalan den 18 januari till nyårsaftonens kittlande avrundning med en stor maskeradbal – och där emellan en bred repertoar för alla smaker för både barn och vuxna.

De prisbelönta konstnärerna Cooper & Gorfer har fått fria händer att visualisera opera, balett och musiken som omsluter allt, och de gör det med såväl film som stillbilder i samarbete med Operans artister, arkiv, ateljéer och verkstäder. Dessa bilder kommer att synas i Kungliga Operans marknadsföring, men också förmedlas i form av posters, jubileumsprogram med mera.

Konstnärerna Sarah Cooper (född 1974 i USA) och Nina Gorfer (född 1979 i Österrike), båda numera hemmahörande i Sverige, har genom åren ställt ut sina verk på museer och institutioner som National Museum of Photography i Köpenhamn, Fotografiska New York och NOMA New Orleans Museum of Art. 2018 tilldelades de den prestigefyllda utmärkelsen Deutsche Fotobuchpreis för sin bok I Know Not These My Hands och de har hyllats internationellt för sin hänförande, ofta färgsprakande collageteknik och sina mångbottnade reflektioner över kvinnor, deras ursprung, upplevelser och historier – ofta med utgångspunkt i identitetens formbarhet och inte sällan med sociopolitiska undertoner.

»Att få samarbeta med Cooper & Gorfer är en dröm som blir sann«, säger Catarina Falkenhav, kommunikationschef på Kungliga Operan. »Deras bildspråk är en symbol för vår tid och passar så fantastiskt bra in i Operans jubileumstema och lyser upp vår väg in i framtiden.«

Källa: Kungliga Operan
Foto: Kungliga Operan/Cooper&Gorfer