Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Är det hett här? En MenoMonoManifestolog om klimakteriet gästar Åbo Svenska Teater

Klimakteriet angår alla, kvinnor som män. Ändå vet vi väldigt lite om det. I sin fartfyllda debutpjäs Är det hett här? rätar Anna Hultin från Svenska Teatern i Helsingfors ut menopausens många frågetecken.  

Vad händer när mensen tar slut? Varför funkar inte minnet eller humöret som förr? Varför sover 60% av menopausala kvinnor inte? Och varför vet vi inte svaren?  

Är det hett här? är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Med mod och humor delar Anna med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia, varvat med lite Shakespeare och oinbjudna experter.

Känner du en kvinna? Då är den här föreställningen för dig.

Pjäsen som blev en jättesuccé efter sin premiär i oktober 2021 gästar nu Åbo Svenska Teaters Studioscen 11-12.11.2022.

 

Klimakteriet är som sagt ett ett ämne som berör alla, oavsett ålder och kön. Den påverkar förhållanden, arbetsplatser, folkhälsan, hela samhället. Samtidigt är menopausen väldigt individuell, vilket Svenska Teaterns skådespelare Anna Hultin fått erfara i och med sitt digra forskningsarbete i ämnet.

Anna Hultin har intervjuat vårdpersonal, forskare och alldeles vanliga kvinnor under sin skrivprocess av monologen Är det hett här? Varför detta ämne Anna?

-Allla upplever inte klimakteriet på samma sätt. Därför måste vi börja tala högt om det.

-När jag fick vallningar kunde jag inte sluta prata om dem, men kände mig ändå fruktansvärt ensam. Få av mina jämnåriga vänner talade om sina klimakteriebesvär och väldigt få hade mammor som delat med sig av sina erfarenheter. Till skillnad från mensen så är klimakteriet ännu ett tabu, och som skådespelare kan jag bryta ner tabun genom att uttala dem högt inför en publik. Att skriva en pjäs kändes därför som ett naturligt val.

-Det som händer rent biologiskt i kroppen egentligen är det minst intressanta. Det som händer med en som person på ett samhälleligt plan är mycket intressantare. Det finns mycket okunskap om menopausala kvinnor, trots att de genomgår en process som på många sätt kan jämföras med puberteten. Kvinnor skulle behöva mera förståelse och stöd.

 

KONSTNÄRLIG PLANERING

Manus:  Anna Hultin

Regi: André Wickström

Scenografi: Erik Salvesen

Ljus: Mats Forss

Ljud: Hanna Mikander

Video: Theo af Enehielm

Kostym: Kaisa Rautakoski

Mask: Tiitta Stoor

 

Med musik (”Estrogen”) komponerad och producerad av Douglas Pashley.

Källa: Åbo Svenska Teater