Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramaten: Nobelläsning med Annie Ernaux

Dramaten bjuder in till en hyllningskväll om och med årets Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux, på Stora scenen måndagen den 12 december.

”För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar” tilldelas Annie Ernaux 2022 års Nobelpris i litteratur.

Annie Ernaux medverkar vid årets traditionella nobelläsning och hennes texter, i översättning av Maria Björkman och Katja Waldén, kommer att framföras av skådespelarna Lena Endre, Rebecka Hemse, Irene Lindh, Magnus Roosmann och Helmon Solomon.

Övriga medverkande är Lisa Lindberg förläggare, Agneta Pleijel författare och Anne Swärd författare och ledamot av Svenska Akademien. Moderator: Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten.

Musik på scen med Frida Hyvönen.
Kvällen äger rum i samarbete med Norstedts förlag.

Den årliga Nobelläsningen på Dramaten lyfter litteraturpristagare med samtal, läsningar och musik och har en trogen publik som återkommer år efter år. Tidigare har pristagare som Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Tomas Tranströmer, Mo Yan, Patrick Modiano, Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj, Kazuo Ishiguro och Bob Dylan uppmärksammats och ofta har författarna själva deltagit. 2018 då inget pris delades ut arrangerades en kväll för att hylla de 14 kvinnliga nobelpristagarna i litteratur genom tiderna – Från Selma till Svetlana. 2019 uppmärksammades två Nobelpristagare, Olga Tokarczuk och Peter Handke. 2020 genomfördes en direktsänd hyllning till pristagare Louise Glück i samarbete med bland annat Stockholms Stadsbibliotek och 2021 hyllades pristagare Abdulrazak Gurnah med läsning och samtal.

 

Källa: Dramaten
Foto: Catherine Hélie