Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De kan bli Årets Håll Sverige Rent-kommun

Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Botkyrka, Gävle, Kalmar, Kävlinge och Stockholm chans att vinna pris för sitt arbete med att minska nedskräpning. Priset delas ut onsdag den 30 november under Håll Sverige Rents digitala nedskräpningskonferens ”Skräpet i fokus”.

Varje år rankar Håll Sverige Rent landets kommuner utifrån deras arbete mot nedskräpning. Förra året vann Gävle och de är nominerade i år igen.

”De kommuner som toppar Håll Sverige Rents kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Rankingen baseras bland annat på andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

De kommuner som kan vinna är:

Botkyrka – För sitt arbete med återvinningsfestivaler där föreningar, företag och kommunen samarbetat för att sprida information om nedskräpning och återvinning.

Gävle – För sitt stora engagemang i skräpplockardagar, där alla skolor och förskolor deltagit, och för samarbetet mellan kommun, företag och organisationer.

Kalmar – För sitt arbete med fimpzoner och fimpomater på platser som varit särskilt hårt drabbade av nedskräpning av fimpar.

Kävlinge – För sitt arbete med utställningen ”Det påverkar väl inte dig” på Barsebäcksstrand, där man visade nedskräpningens effekter på djur, natur och barn.

Stockholm – För sitt fokus på att engagera barn och unga i framför allt Järvaområdet. Barn och familjer har deltagit i skräpplockningar och fått ta del av en bok om renhållning.

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2022

2022 års vinnare presenteras onsdag 30 november under Håll Sverige Rents digitala konferens som pågår 29-30 november.

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

  • andel skräpplockare bland barn och unga
  • andel skräpplockare i Kusträddarna och Hela Sverige Plockar Skräp
  • ansluten till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar (om kommunen hjälper till med exempelvis inbjudan till skolor och förskolor och hämtning av skräp)
  • medlemskommun i Håll Sverige Rent
  • strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)
  • andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Källa: Håll Sverige Rent
Foto: Jesper Berg/Håll Sverige Rent