Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

17 minuter på YouTube räcker för att minska fördomar mot psykisk ohälsa

Fördomar mot andras mot personer med psykiska besvär finns sedan lång tid tillbaka men blir mindre för varje år. Unga människor är kapabla till otrolig vänlighet, men kan också vara väldigt grymma mot varandra. Ny forskning från Essex Universitet visar att en kort stund på YouTube kan räcka långt för att minska ungdomars fördomar mot psykisk ohälsa.

17 minuter spenderades på YouTube för att tittade på människor som öppet pratade om sina mentala besvär ledde till att försökspersonernas fördomar mot psykiska tillstånd minskade med åtta procent och att ångestnivåerna mellan grupper sjönk med 11 procent. Forskarna hade ursprungligen som mål att analysera och utforska hur relationer som människor upplever till YouTubers, som de följer, så kallade parasociala relationer, kan påverka efterföljande beteende.

De minskade fördomarna var fortatt låga vid uppföljning

För detta projekt ombads hundratals ungdomar att titta på videor av en kvinna som diskuterade sin diagnos av borderline personlighetssyndrom, såväl som vanliga missuppfattningar om tillståndet. Efter bara 17 minuters tittande på kvinnan sjönk de rapporterade nivåerna av fördomar och ångest mellan de som fick titta och inte titta.

Dessutom visade en uppföljningsundersökning en vecka senare att de lägre nivåerna av fördomar fortsatte att vara låga. 10 procent av försökspersonerna till och med börjat stödja olika initiativ för mental hälsa, såsom insamlingar.

”Det här är en spännande forskning som är avgörande med tanke på vilken inverkan onlineinnehåll har på människors liv. Det finns mer än 2,5 miljarder aktiva användare på YouTube varje månad och det har en enorm inverkan på vårt samhälle”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

Källa: Psykiatrispecialisterna

Bild: 17 minuter på YouTube räcker för att minska fördomar mot psykisk ohälsa. Foto: Pexels. CC0