Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Webbutbildning gör idrottstränare bättre på att upptäcka ätstörningar och jobba förebyggande 

Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar – har i samarbete med Karolinska Institutet, KI, genomfört en studie för att undersöka effekterna av en webbaserad utbildning, I care. Den riktar sig till tränare och har utvecklats utifrån frågor och behov som Frisk & Fri samt KI möter i det dagliga arbetet med idrottsaktörer.  

Utbildningen har funnits sedan år 2017 och syftar till att öka kunskapen om att upptäcka, bemöta och förebygga ätstörningar  

-Vi vet att behovet av kunskapen kring ätstörningsproblematik inom idrottsvärlden är mycket stor och är glada för att vi nu har stöd för att tränare har stor nytta av vår utbildning, säger Sofia Selenius, utbildningskoordinator för idrott och ätstörningar i Frisk & Fri.

Den nyligen publicerade studien, som omfattar 150 tränare, visar att tränare efter genomgången utbildning känner sig tryggare i att upptäcka varningssignaler och bemöta personer med ett riskbeteende. Med ökad medveten får tränarna en mer ansvarsfull inställning till frågor som rör dieter, kroppsform/storlek och vikt samt även till det egna beteendet kopplat till träning.

Frågeformulär som ingick i studien inkluderade bland annat ”The compulsive exercise test” (CET) samt kunskapsfrågor om ätstörningar och bemötande.   

-Genom en relativt liten insats kan vi nå en stor grupp människor och utöka kunskapen på ett kostnadseffektivt sätt. Vi hoppas nu att fler inom idrottsvärlden tar del av detta, säger Sofia Selenius.

Frisk & Fri är därmed den enda aktören i Sverige som erbjuder en webbaserad utbildning om ätstörningar för tränare med beprövad effekt. I care har hittills framför allt använts inom gym- och fitnessbranschen men även inom friidrott, gymnastik och dans. Den är dock utformad för att passa alla idrotter.

Ansvariga för studien är förutom Sofia Selenius även Emma Forsén Mantilla, ordförande i Frisk & Fri och forskare vid KI samt Andreas Birgegård, forskare vid KI.

Källa: Frisk & Fri

Bild: Genrebild. Foto: El Pantera