Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bopriserna fortsatte att falla brett i november – villapriserna ned med hela 20 procent i Storstockholm sedan vårens toppnotering

Priserna på lägenheter och villor fortsatte att falla brett i november i Sverige. Lägenhetspriserna föll med 1,3 procent och villapriserna med 1,4 procent. Priserna på lägenheter och villor föll i samtliga regioner med undantag för lägenhetspriserna i Norra Sverige (+1,2 procent) och villapriserna i Storgöteborg (+1,2 procent). Villapriserna föll som mest i Storstockholm (-4,1 procent) och lägenhetspriserna som mest i Stormalmö (-3,1 procent). Sedan toppnoteringarna i våras har bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige. Störst sammanlagt prisfall från toppen på villor uppvisar Storstockholm (-19,8 procent), följt av Stormalmö (-18,6 procent) och Storgöteborg (17,7 procent). Lägenhetspriserna har fallit som mest från toppen i Storgöteborg (-14,5 procent), följt av Stormalmö (-13,1 procent) och Södra Sverige (-12,7 procent). Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för november.

Fortsatt breda prisfall i Sverige som helhet under november
Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november för Sverige som helhet. Sedan toppnoteringarna i våras har bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Prisfallet var betydligt större än vad det normalt brukar vara en novembermånad.

– Fortsatt stigande bostadsräntor betyder fortsatt fallande bostadspriser. Fortsätter fallet är vi snart uppe på ett sammanlagt prisfall på de 20 procent som vi tidigare spått som ett resultat av ränteuppgången. Då har vi inte tagit höjd för elprisernas osäkra utveckling som rimligen påverkar villapriserna mer än lägenhetspriserna. Vår prognos förutsätter också att vi inte får se en markant ökande arbetslöshet samtidigt som räntorna förblir höga. Då lär vi få se en betydligt större nedgång än 20 procent, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lägenhetspriserna ned med 1,3 procent – störst prisfall i Stormalmö
Lägenhetspriserna föll i november med 1,3 procent för Sverige som helhet. Mest föll priserna i Stormalmö (-3,1 procent). Norra Sverige var den enda regionen som uppvisade en uppgång i lägenhetspriserna (+1,2 procent). Sedan vårens toppnoteringar har lägenhetspriserna i Sverige fallit med 12,6 procent. Lägenhetspriserna har fallit som mest från toppen i Storgöteborg (-14,5 procent), följt av Stormalmö (-13,1 procent) och Södra Sverige (-12,7 procent).

Villapriserna ned med 1,4 procent – störst prisfall i Storstockholm
Villapriserna föll i november med 1,4 procent för Sverige som helhet. Mest föll villapriserna i Storstockholm (-4,1 procent). Storgöteborg var den enda regionen som uppvisade en uppgång i priserna under november (+1,2 procent). Sedan vårens toppnoteringar har villapriserna i Sverige fallit med 16,3 procent. Störst sammanlagt prisfall uppvisar Storstockholm (-19,8 procent), följt av Stormalmö (-18,6 procent) och Storgöteborg (-17,7 procent).

Källa: SBAB Bank
Foto: I99pema