Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Resebranschen: Befria Polisen från passen

Problemen med de långa väntetiderna för att förnya svenska pass under 2022 har varit oacceptabla. Polisen bör befrias från utfärdande av pass. Detta skriver Resebranschorganisationen SRF på SvD Debatt idag. Den av pandemin hårt drabbade branschen har börjat återhämta sig under året. I Sverige har återhämtningen varit något svagare än i övriga länder. Passtrulet har stor skuld i detta.

– Resebranschen har drabbats hårt av effekterna under pandemin. Eftersom det finns ett uppdämt behov av att resa såg vi en klar uppgång när restriktionerna togs bort i februari. Vi ser dock att återhämtningen i Sverige är på en lägre nivå jämfört med övriga Europa. Strulet vi sett i samband med förnyelse av pass har varit unik för Sverige. Detta har självfallet påverkat försäljningen för våra medlemmar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Det har rapporterats om väntetider på flera månader för att ansöka om pass. När väl tiden för ansökan kortades kom ett nytt problem. Efter ansökan har det tagit månader för att få passet levererat.

– Polisen bör befrias från detta uppdrag. Det är uppenbart att man inte klarar av uppgiften och behöver fokusera på att jaga busar i stället för att ordna med pass. Låt t.ex. Skatteverket ta över. De utfärdar redan idag personbevis och är vana med att serva allmänheten med diverse tjänster, säger Didrik von Seth.

Källa: SRF
Foto: Fer1997