Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Armand Duplantis väg till toppen

Dokumentären ”Born to Fly” skildrar Armand ”Mondo” Duplantis väg från uppväxten i Louisiana i USA till att bli världens bäste stavhoppare. 2020 slog han Renaud Lavillenies världsrekord, vann OS-guld i Tokyo och, endast 21 år gammal, förverkligade drömmarna han haft sedan barnsben. Tittaren får följa Mondo, ett av vår tids största sportfenomen, genom personliga tvivel och internationella triumfer.

Born to Fly är en unik och nära skildring av Armand ”Mondo” Duplantis uppväxt och väg mot stjärnorna, från osedvanligt talangfullt barn till den främste stavhopparen genom tiderna. Genom bland annat familjens egna videor får vi lära känna honom som barn och tonåring – innan det stora genombrottet. En uppväxtskildringen och ett far-son-drama om personliga tvivel, utmaningar och berömmelse.

Filmen av den Louisiana-baserade regissören Brennan Robideaux berättar också om hur en ung mans obevekliga driv kan begränsa honom och vad en uppväxt i strålkastarljuset kan få för konsekvenser.

– Det är spännande att publiken nu får se en annan sida av en berättelse som de kanske är bekanta med men inte har full inblick i. Men det ska också bli kul att titta själv då merparten av filmen visar mina tonår, säger Armand Duplantis.

Redan i unga år är Mondo fast besluten om att ta sig in på stavhoppningens proffstour. Pappa Greg Duplantis, vars lovande stavhoppskarriär slutade i besvikelse, insisterar på att sonen ska gå på college för att lättare kunna hantera alla hinder som väntar längre fram i livet. Motvilligt går Mondo sin far till mötes, men i takt med att han slår rekord efter rekord växer sig lockelsen av framgång för stark för att motstå.

SVT Play söndag 1 januari kl. 02.00 och i SVT1 tisdag 3 januari kl. 21.00: Armand Duplantis – Born to fly

Källa: SVT

Bild: Armand Duplantis på Stockholm Stadium 24 Augusti , 2019. Foto: Frankie Fouganthin