Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tjejvasan 2023 får Challenger-status och sänds i SVT

Lördagen den 25 februari ska den 35:e segerkransen genom tiderna delas ut i Tjejvasan, världens största skidlopp för kvinnor. Nu står det klart att Tjejvasan dessutom blir ett Challenger-lopp inom Ski Classics, vilket kan ge ökad internationell uppmärksamhet och även locka fler elitåkare. Det är också klart att Sveriges Television direktsänder Tjejvasan även 2023.

– För Tjejvasans del känns det här väldigt roligt. Vi tror att det blir lite av ett lyft och hoppas att ännu fler kvinnliga skidåkare, både elit och motion, tar chansen att åka detta klassiska lopp redan i vinter, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Ski Classics Pro Tour är den internationella långloppscupen i längdskidor som bland annat sänds i Sveriges Television. Utöver de i år 14 Pro Tour-loppen i Ski Classics finns Ski Classics Challengers-serien där ett antal övriga lopp också får vara en del av Ski Classics-familjen. Syftet är att främja långloppsskidåkning världen över. Minsta distans för ett Challenger-event är 30 km, alltså Tjejvasans sträcka mellan starten i Oxberg och målet i Mora. Det finns både skidlopp och rullskidlopp inom Challengers-serien. Även de skidåkare som deltar i Ski Classics kan tävla i Challenger-lopp för att samla viktiga poäng och ranking.

Varje åkare i Ski Classics får under varje säsong räkna in sitt bästa resultat från Challengers-serien. En seger i ett Challenger-lopp – till exempel Tjejvasan – ger 50 poäng (jämfört med 200 poäng i ett vanligt Ski Classics-lopp och 300 poäng i Vasaloppet). Resultatet påverkar även rankingen som avgör startpositionerna vid Pro Tour-loppen. Rankingen är öppen för alla skidåkare på alla nivåer inklusive motionsskidåkare. Varje åkare kan skapa ett konto och logga in på MyPages på skiclassics.com för att se sin SC-ranking. Challengers-loppen skickar liveresultat till Ski Classics databas som sedan blir synliga på skiclassics.com.

Att vara en del av Challengers-serien ger Tjejvasan tillgång till Ski Classics marknadsföringskanaler och ökar den internationella medvetenheten. Livestreamar, höjdpunkter, nyheter och information kommer att publiceras även i Ski Classics kanaler.

Läs mer om Ski Classics Challengers-serien:
https://www.skiclassics.com/challengers-series/

FAKTA Tjejvasan
Här åker elit och motionärer i samma lopp. Starten går i Oxberg och 30 kilometer härlig skidåkning väntar, via genuina fäbodmiljöer och vacker barrskog, ned till Vasaloppets klassiska målportal i Mora.

Tjejvasan 2023 är det 35:e loppet i ordningen. Första loppet arrangerades 1988. Därefter har det blivit inställt ett år (1990) och 2021 kördes Tjejvasan på grund av pandemin enbart som en elittävling, ”Tjejvasan Elit”. Totalt har 193.077 målgångar räknats in i Tjejvasan!

Det finns två tävlingsklasser (senior och junior) och en motionsklass. Flest segrar har Susanne Nyström med sex segrar. Årets kransmas heter Albin Gezelius. Tjejvasan har sänts i SVT varje år sedan 2012.

Läs mer om Tjejvasans historia:
https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/skidlopp/#tjejvasan

Se Tjejvasan 2022 i efterhand i Vasaloppet.TV:
https://vasaloppet.tv/lopp/skidlopp/tjejvasan

Vasaloppets arrangemang 2023 (det går bra att anmäla sig, just nu startplatser kvar i alla lopp)

Vasaloppets vintervecka 2023
Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen

Källa: Vasaloppet

Bild: Julia Svan firar sin tredje plats i TjejVasan 2013. Foto: Vasaloppet/Ulf Palm