Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hållbarhetscertifiering och turistomsättning på 80 miljoner till Malmö i samband med Handbolls-VM 2023

Nu är det klart att Handbolls-VM i Malmö 2023 tilldelas GreenTimes hållbarhetscertifiering för evenemang genom att ha uppfyllt samtliga krav. Samtidigt beräknas en tillströmning av handbollsintresserade besökare från när och fjärran till Malmö. Detta innebär betydande turistekonomiska effekter i Malmö.

Att jobba hållbart i enighet med FN:s globala mål Agenda 2030 är en viktig del i samarbetet kring Handbolls-VM 2023. Kraven för att uppnå miljöcertifieringen är heltäckande och genomsyrar en rad områden; allt från arbetsmiljö och samarbete till att transporter, varor och tjänster ska präglas av jämlikhet, tillgänglighet, miljö och hållbar ekonomi.

– Det är glädjande att vi nu gemensamt uppnått certifieringen som vi arbetat för. På miljösidan arbetar vi löpande med att bland annat få bort plast så långt det är möjligt, minska matavfallet, övertyga vår publik om att använda kollektiva transportmedel, minska trycksaker till förmån för digitala lösningar samt att erbjuda kravmärkt kaffe, säger Karin Mårtensson, vd på Malmö Arena.

Själva evenemanget beräknas generera minst 60 000 sålda biljetter, 10 000 hotellnätter och en turistekonomisk omsättning på minst 80 miljoner kronor.

– Våra beräkningar bygger på den rapport som togs fram i samband med Handbolls-EM 2020, och självklart hoppas vi att Handbolls-VM 2023 kommer att ligga i linje med detta, säger Pehr Palm, vd på Event in Skåne.

Under Handbolls-EM 2020 kom majoriteten av publiken från utlandet, sammanlagt 88 procent av besökarna tog sig till Malmö för att ta del av mästerskapen. Av dessa kom hela 96 procent till Malmö enbart för att ta del av mästerskapen och drygt tre fjärdedelar övernattade i staden.

– Genom att värva stora mästerskap så ökar intresset generellt för idrotten och vi får både fler medlemmar till våra klubbar och större publik. Malmö är en strategisk plats för ett mästerskap med bra kommunikationsvägar och närhet till två internationella flygplatser och en stor erfarenhet av liknande evenemang, säger Frank Ström, Svenska Handbollförbundet.

I arbetet för social hållbarhet har Malmös skolor, föreningar och HK Malmös parahandbollssektion involverats, något som firas med Lilla VM-dagarna, en festival i rörelseglädjens tecken. Lilla VM-dagarna övergår till en stor folkfest för Malmöborna under helgen 21–22 januari då festivalen öppnar upp för allmänheten.

– Malmö kommer att få uppleva ett stort och hållbart mästerskap som alla kan ta del av på olika sätt. Det är något som vi är stolta över och som återigen visar på stadens styrka som evenemangsstad, säger Johan Hermansson, fritidsdirektör, Malmö stad.

Källa: Malmö stad
Foto: News Oresund