Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skidorientering: Linda Lindkvist överlägsen i världscuppremiären

De svenska damerna dominerade stort när världscupen i skidorientering startade med sprint i österrikiska Tauplitzalm. Suverän segrare blev Linda Lindkvist som var nära minuten snabbare än tvåan, Frida Sandberg.

Det fanns stora förhoppningar på de svenska damerna innan loppet och de infriades verkligen med fem åkare topp sex. Ingen kunde stoppa Linda Lindkvist som vann med 54 sekunders marginal till Frida Sandberg. Estländska Daisy Kudre Schnyder knep tredjeplatsen bara sekunden bakom Sandberg men sedan följde tre svenskor: Evelina Wickbom, Elin Schagerström och Lisa Larsen.

Linda Lindkvist slog till med ett riktigt topplopp med hög fart och smarta geningar i den öppna terrängen på 1600 meter i Tauplitzalm, ditt tävlingarna flyttats från Ramsau där snön saknades helt.

Du fick en perfekt start på världscupsäsongen!
– Ja, verkligen. Jag tänkte jag skulle börja stabilt och så blev det väldigt stabilt, säger Linda Lindkvist

Har du gjort något misstag? Eller var det ett perfekt lopp rakt igenom?
– Jag ramlade ut från näst sista kontrollen men det var det enda. Då har man gjort ett bra lopp, konstaterar Lindkvist och fortsätter:

– Det känns som jag har gjort alla rätt idag även om vi inte analyserat än. Det var svårt att se skillnad på riktiga spår och genspår eftersom det kommit lite nysnö. Det var öppen terräng och man kunde orientera mot en del dungar, det var nästan lite som vanlig orientering.

– Jäklar vad kul! Vilken kross av Linda, säger förbundskapten Martin Hammarberg om den svenska dominansen på damsidan.

– Vi hoppades på att tjejerna skulle ta några framskjutna placeringar och de gjorde de ju verkligen, fortsätter Hammarberg.

I herrklassen var det norsk dominans med tre åkare i topp. Björnar Kvåle fick kliva högst upp på världscuppallen när han tog segern nio sekunder före Jörgen Baklid. Isak Jonsson tog tredjeplatsen, tre sekunder efter Baklid.

Bäste svensk blev Truls Lindholm med en niondeplats 1.17 bakom segraren Kvåle. Andre svensk var Jonathan Ståhl på delad 15:e plats knappa halvminuten bakom Lindholm.

Resultat

Världscup skidorientering, Tauplitzalm, Österrike

Damer sprint 2 890 m:
1. Linda Lindkvist, Sverige 14:51
2. Frida Sandberg, Sverige +0:54
3. Daisy Kudre Schnyder, Estland +0.55

Övriga svenska placeringar:
4. Evelina Wickbom +1:26
5. Elin Schagerström +1:38
6. Lisa Larsen +1:56
19. Isabel Salén +3.39
21. Åsa Zetterberg Eriksson +3.57
23. Ella Turesson +4:25
31. Elsa Hermansson +5:37

Herrar sprint 3 350 m:
1. Björnar Kvåle, Norge 14:52
2. Jörgen Baklid, Norge +0:09
3. Isak Jonsson, Norge +0:13

Källa: Svenska Orienteringsförbundet
Bild: Rainer Burmann