Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler än 20 elbilsmärken till eCarExpo i Stockholm

Den 3-5 februari är det dags för elbilsmässan eCarExpo på Friends Arena i Stockholm och fler än 20 bilmärken kommer att vara på plats. Bland annat är det Sverigepremiär både för amerikanska Fisker, som byggs i Österrike, och kinesiska Ora. Dessutom blir det nypremiär för smart.

När bilbranschen ställer om till eldrift så är det ett gigantiskt skifte med helt nya aktörer. Första gången eCarExpo gick av stapeln 2016 var det med en handfull bilmärken som var och en hade enstaka modeller. Nu när mässan åter rullar in i Stockholm kommer fler än 20 märken att vara på plats – sju av dessa fanns inte alls i Sverige för ett år sedan.

– Det är en makalös utveckling, säger Gunnar Dackevall som är ansvarig för mässan.

– Under alla mina år som motorjournalist så kom det kanske några enstaka nya märken per decennium och det var oftast nischprodukter. Nu närmar vi oss 10 nya bilmärken i Sverige på drygt ett år. Och alla tillverkar enbart elbilar!

Årets upplaga kommer att bjuda på två helt nya märken för den svenska marknaden: Fisker och Ora.

Fisker är ett amerikanskt märke som grundades av den danske bildesignern och elbilspionjären Henrik Fisker. Märkets nya Suv Fisker Ocean byggs i Österrike.

Ora är ett kinesiskt märke som har Sverige som sin första marknad i Europa. Här är fokus på kompakta elbilar.

Även om smart inte är ett nytt märke så är det en total nylansering som sker när märket nu helt fokuserar på elbilar. Även här blir det svensk premiär på mässan.

För stockholmarna blir det också första gången de kan stifta bekantskap med BYD och Hongqi. Två märken som hade svensk premiär på eCarExpo i Göteborg så sent som i december.

Men även från de etablerade bilmärkena kommer det många nyheter. Totalt 15 Sverigepremiärer räknar man med.

Unikt för eCarExpo är inte bara att det går att se och ”klämma på” alla dessa bilar. Många av dem går också att provköra på en särskild slinga inomhus.

– Det är inte lätt att bilda sig en uppfattning om vad som finns på marknaden när den skiftar så snabbt som den gör idag och många återförsäljare har svårt att få hem demobilar, säger Anna Fägersten som är marknadschef för eCarExpo.

– Här kan du se alla de bilar du hört talas om på ett och samma ställe. Och dessutom provköra många av dem!

Vid sidan av bilarna så bjuds också ett digert scenprogram med paneldebatter, intervjuer och seminarier.

Följande bilmärken är klara för eCarExpo i Stockholm den 3 – 5 februari.

Aiways
Alfa Romeo
Audi
BMW
BYD
Fiat
Fisker
Hongqi
Hyundai
Jeep
Kia
Mercedes-Benz
MG
Mini
Nissan
ORA
Polestar
Renault
Skoda
smart
VW
Xpeng

Källa: eLife Nordic AB

Bild: Kinesiska ORA och amerikanska Fisker har premiär på eCarExpo 3-5 februari i Stockholm. Foto: ORA / Fisker .