Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Innebandy: Glenn Boström tilldelas Scandics domarpris på Idrottsgalan

Glenn Bostöm har dömt innebandy i över 25 år och är Svensk Innebandys meste elitdomare någonsin. Boströms meriter innefattar bland annat över 550 SSL-matcher, fem VM-turneringar och 82 internationella matcher. Nu tilldelas Glenn Boström det prestigefyllda Scandics Domarpris. ”Årets domare med ett pris på Idrottsgalan i Avicii Arena… det är lite för stort”, säger Glenn Boström.

Elitdomaren Glenn Boström är för innebandypubliken mest känd för sitt rättvisa dömande tillsammans med kollegan Håkan Söderman. Han är ett föredöme på och utanför planen och har ständigt utvecklat sitt ledarskap för att kunna fortsätta tillhöra den yttersta eliten både nationellt och internationellt under en lång tid.

Nu tilldelas Glenn Boström Scandics Domarpris. Ett prestigefyllt pris som delats ut sedan 2019 och som Boström kommer att få motta på Idrottsgalan den 16 januari.

– När jag väl fick beskedet blev det lite surrealistiskt, jag greppade det inte fullt ut. Först när jag står på scenen så blir det verkligt, säger Glenn Boström.

– Årets domare med ett pris på Idrottsgalan i Avicii Arena… det är lite för stort.

Under sin domarkarriär har Glenn Boström tilldelats priset som Årets Domare totalt fyra gånger. Han beskrivs ofta som ett föredöme för yngre kollegor, något som Boström själv gläds åt.

– För mig känns det jätteskönt om jag kan vara en förebild. Men jag tycker att det viktigaste som jag kan göra just nu är att sprida kunskapen att utan oss domare så kommer det bli väldigt svårt att genomföra matcher. Och att man då har det i baktanken när man ger feedback eller rop och skrik från läktaren eller båset.

– Alla kan inte ta det där och många slutar just på grund av att man inte kan nyansera kritiken, det ser jag nästan mer som en viktigare roll för mig att kunna sprida det.

Glenn Boström och kollegan Håkan Söderman kom nyligen hem från den internationella mästarturneringen Champions Cup där de båda dömde finalen mellan Falun och finska Classic.

Paret dömde även bronsmatchen under VM i Schweiz och har VM 2024 i Sverige som något de strävar efter. VM 2024 kan också komma att bli det sista paret gör på den internationella toppnivån.

– Vi ser det som ganska naturligt, under förutsättningarna att vi blir uttagna, att tacka för oss på den internationella nivån i den gruppen vi tillhör, A-gruppen eller guldgruppen. Vi kommer fortfarande att vara tillgängliga om de behöver oss men just utifrån att tampas med Thomas(Andersson) och Rickard(Wissman) till exempel så är det bättre att släppa fram de yngre förmågorna.

– Jag har väl en liten mental bild av att få ner om inte båda barnen så ett av barnen som kan vara på läktaren i någon av de sista matcherna, det hade varit speciellt. Sen får vi väl förutsätta att Sverige går till VM-final i sitt eget VM och att då kunna se en VM-final med något av mina barn hade varit speciellt.

Tidigare vinnare av Scandics Domarpris
2022: Louise Azémar Engzell, tennis
2021: Tess Olofsson, fotboll
2020: Julia Johansson, ishockey
2019: Maria Bennani och Safia Bennani, handboll

 

Källa: Svensk Innebandy
Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy