Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skatteverket: Rekordmånga får deklarationen digitalt

Rekordmånga får sin deklaration till digital brevlåda i år. Den 6-10 mars skickas årets digitala deklaration. Vid årsskiftet var det 5,7 miljoner personer som hade en digital brevlåda – cirka 70 procent av alla som deklarerar. Även den som väntar sin deklaration på papper kan logga in på Mina sidor och se sin deklaration från den 10 mars.

– Ännu fler har skaffat digital brevlåda under 2022. Nu får cirka 70 procent deklarationen dit. Fördelar med det är att det är snabbare och säkrare och att du kan öppna din post var som helst, även när du är bortrest, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

För att kunna få eventuell skatteåterbäring i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg. Den som har en e-legitimation behöver inte invänta pappersdeklaration utan kan deklarera i e-tjänsten.

– Det är viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer och fundera över om du har rätt till något avdrag innan du godkänner. Det finns bra hjälptjänster på skatteverket.se, säger Alem Resulovic.

En nyhet för årets deklaration är att fler, inte bara de som godkänner tidigt, får sitt skattebesked tidigare.

– Många fler får sitt slutskattebesked i juni i år. Det betyder även att de flesta som får kvarskatt kommer att få sitt slutskattebesked i juni i år i stället för i augusti som tidigare. Eftersom skatten ska betalas inom 90 dagar efter beslutet så innebär det även att den ska betalas tidigare, i de flesta fall den 12 september. Det kan vara viktigt att ha koll på för den som väntar kvarskatt. En fördel med att betala tidigt är att det inte läggs på ränta för lika många dagar, säger Alem Resulovic.

Den 14 mars öppnar e-tjänsten för att deklarera. Pappersdeklaration, för dem som väntar sådan, kommer med posten under perioden den 15 mars – 15 april.
Sammantaget är det drygt åtta miljoner personer som ska deklarera i år. Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Källa: Skatteverket