Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler åtstramningar att vänta – men räntetoppen är nära

Swedbanks makroekonomer tror på fortsatt stigande räntor under det första halvåret 2023. Men prognosen för rörliga bolåneräntor revideras ned och de väntas toppa på 4 procent under början av året. Det visar Räntebladet, en analys från Swedbank. 

Marknadsräntorna på längre löptider har under inledningen av året sjunkit både i Sverige och omvärlden. I närtid väntas fortsatta åtstramningar från centralbanker, särskilt från ECB som har stor inverkan på svenska räntor. Som en följd av åtstramningarna räknar Swedbank alltjämt med att räntorna stiger något under det första halvåret 2023.

– Vår bedömning är att räntorna sjunker i slutet av 2023 och under början av 2024 till följd av fallande inflation och att centralbankerna mjuknar. Vi kan därför konstatera att räntetoppen är nära nu, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Ny höjning från Riksbanken i korten
Vid Riksbankens februarimöte väntas fortsatt en höjning av styrräntan med 50 punkter, vilket innebär att styrräntan hamnar på 3 procent.

Det överraskande höga inflationsutfallet för december, tillsammans med svag krona och hökaktiga signaler från ECB, gör dock att ytterligare en höjning under våren inte kan uteslutas. I slutet av året väntas Riksbankens räntesänkningar påbörjas till följd av att den ekonomiska aktiviteten minskar och inflationen faller tillbaka.

Prognosen för bolåneräntorna revideras ned 
Riksbankens räntehöjningar har under året fått mindre genomslag än väntat på bolåneräntorna, vilket gör att Swedbank nu reviderar ned sin prognos för marknadens genomsnittliga bolåneräntor.

– De rörliga bolåneräntorna förväntas toppa på 4 procent i början av året, en nedrevidering med hela 0,75 procentenheter sedan vår senaste prognos i december. Vi räknar därefter med att de ligger relativt stilla under en period för att sedan börja sjunka under nästa år, säger Andreas Wallström.

Källa: Swedbank

Foto: Industrees