Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

2023: Så blir Förintelsens minnesdag i år

Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen för att minnas dem som föll offer under Förintelsen. De cirka 6 miljoner judar som mördades. De romer som utsattes för folkmord, de homosexuella, funktionsnedsatta eller ”asociala” som av olika skäl inte ansågs passa in. Alla de som föll offer för den nazistiska regimen.

– Denna dag sluter hela Sverige upp för att minnas och hedra offren för Förintelsen. Runtom i landet arrangeras minnesceremonier, utställningar och samtal. Det visar på en enorm kraft och vilja att minnas och ta lärdom av historien och att aldrig låta den upprepa sig, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

Livesänd minnesceremoni den 27 januari kl. 13.00
En ceremoni med tal, musik och vittnesmål sänds live från Eric Ericsonhallen i Stockholm. En av de medverkande är Teodor Mutto som överlevde nazisternas förintelsepolitik, samt anhöriga vars familjer drabbades av Förintelsen.

I närvaro av H.K.H. Kronprinsessan talar riksdagens talman Andreas Norlén, jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Forum för levande historias överintendent Petra Mårselius. För musiken står accordeonisten Lisa Långbacka och violinisten Lisa Rydberg. Konferencier är Amanda Glans.

Minnesceremonin kl. 13.00–14.00 kan följas direkt på SVT Forum och på Forum för levande historias webbsida eller Facebooksida. (Platserna för allmänheten i Eric Ericssonhallen är slut).

Evenemang över hela landet
I år uppmärksammas minnesdagen med uppemot 200 evenemang från norr till söder i form av exempelvis minnesceremonier, utställningar, film och föredrag.

Utställningen ”RAZA. Om att sortera människor”
Den utskrivbara utställningen för Förintelsens minnesdag 2023 heter ”RAZA. Om att sortera människor”. Den handlar om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån.

Kort om Förintelsens minnesdag
Förintelsens minnesdag uppmärksammas över hela världen varje år den 27 januari, det datum då förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja högtidlighållandet av minnesdagen. Syftet med minnesdagen är framför allt att hedra Förintelsens offer men också att bidra till att skapa engagemang för alla människors lika värde och för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Källa: Forum för levande historia

Bild: Den 27 januari på Förintelsens minnesdag ordnas evenemang över hela landet. I Stockholm livesänds en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen. Foto: Juliana Wiklund