Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

JVM-guld till Hanna Aronsson Elfman

Det blev en lång rad urkörningar i en svår bana på Junior-VM i St. Anton. Men Hanna Aronsson Elfman satte ner ett snabbt andra åk och tog den första svenska medaljen i mästerskapet när hon säkrade guld i damernas storslalom.

Hanna Aronsson Elfman, Lisa Nyberg, Liza Backlund och Cornelia Öhlund stod på start i damernas storslalom i St. Anton på lördagen. I första åket var tog kanadensiskan Britt Richardson grepp om förstaplatsen före Annette Belfrond, Italien, och Emma Aicher, Tyskland. Aronsson Elfman var också snabbast av svenskorna på sjunde plats med 98 hundradelar upp till Richardson. Nyberg gick in på 18e plats och Backlund på 31a. Öhlund åkte dessvärre ur i första åket.

I andra väntade en tuff bana där uråkningarna var många. Men i de förhållandena satte Aronsson Elfman ned det näst snabbast åket bakom Anuk Brändli, Schweiz, och tog ledningen med stor marginal. Och därefter försvann konkurrenterna en efter en. Aicher tappade placeringar och halkade ner till en slutlig femteplats. Detsamma gjorde Belfrond som föll ner till fjärde.

Aronsson Elfman säkrade guldet

Beatrice Sola låg fyra efter första åket och Zrinka Ljutic låg femma men båda körde ur medan Jana Fritz tappade placeringar ner till nionde plats. Så var det bara ledande Brit Richardson kvar men när hon körde ur hade Aronsson Elfman säkrat den första svenska medaljen i St. Anton, med över sekunden ner till tvåan Stefanie Grob, Schweiz.

– Jag är så glad, jag väntade mig inte det men jag är så glad att jag kunde sätta ett bra åk. Banan var väldigt svängig så jag försökte göra mitt bästa, och långsam, det kändes nästan som att det gick i slowmotion, säger Aronsson Elfman till ORF.

Fina klättringar av Nyberg och Backlund

Nyberg stod också för ett fint andra åk och klättrade 12 placeringar upp till en slutlig sjätteplats. Detsamma gällde för Backlund som tog sig upp till 19e plats i andra åket. Bakom Aronsson Elfman var det Stefanie Grob, Schweiz, som var näst snabbast, och Lara Colturi, Albanien som tog bronspengen. För Aronsson Elfman väntar nu slalom i St. Anton, storslalom i Kronplatz och därefter slalom i Spindleruv Mlyn.

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Hanna Aronsson Elfman tog JVM-guld i damernas storslalom i St. Anton. Foto: Jörgen Nordlund/Ski Team Sweden Alpine.