Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstresidens längs väg 45 når Vänersborgs konsthall

Konsthallarna i Åmål, Vänersborg och Trollhättan startar för andra året i rad Artist in residence-programet På väg 45. I februari flyttar sex konstnärer och kreatörer in med sina projekt i Trollhättan, Vänersborg och Åmåls konsthall för ett fyra veckors residens.

Konsthallarna i Åmål, Trollhättan och Vänersborg drivs av respektive kommun och har länge varit etablerade i konstvärlden som platser för konst och utställningar. Nu för andra året i rad vänder konsthallarna på steken genom ett residensprogram där professionella konstnärer och kreatörer bjuds in för att använda konsthallarna som arbetsplats. Från projektgruppen bakom samarbetet kring residenset hoppas man på att det ska uppstå spännande möten mellan de medverkande deltagarna i residenset såväl som med publik och allmänhet i kommunerna.

Residenter för 2023

Deltagare som valts ut till årets residens är Maja Bakken, Elin Wikström, Karon Nilzén Jonsson, Sepa Sama, Haifa Safa och Johan Lundberg. Juryn bestod av representanter från de tre konsthallarna samt även fem av fjolårets residenter. Ett av målen med deltagarna var att ha en spridning av olika konstnärliga och kreativa områden.

Under residensperioderna kommer alla konsthallarna hålla öppet som vanligt och du som besökare får då ta del av konstnärernas arbetsprocesser i realtid. Det kommer även ges tre offentliga arbetsseminarier i de olika konsthallarna där vi alla ges möjlighet till att höra om deltagarnas egna tankar och idéer om sina respektive projekt.

Residens i Vänersborgs konsthall med start 13 februari 2023

Den 13 februari startar den fyra veckors långa residensperioden i Vänersborg. I Vänersborgs konsthall eftersöks den kvinnliga kroppens historia av Haifa Safa, skådespelare och regissör, medan ljudkonst utvinns med olika undersökande metoder av Johan Lundborg.

Haifa Safa

Haifa Safa är skådespelare, regissör och författare med utbildning i Libanon. Hon har tidigare arbetat bland annat i Tunis och Stockholm. Haifa söker i arkiv och historiska dokument efter uppgifter. Hon kopplar dessa till vår samtid och tar oss med på en resa genom sitt förmedlande av historien i texter, bilder och musik.

Under sitt residens kommer hon att gräva i historiska arkiv samt genomlevda minnen för att söka förklaringsmodeller för samtida normer. Hon utgår ifrån att våra nuvarande kroppar är minnen av de kroppar som varit före oss.

Johan Lundberg

Johan Lundberg är gitarrist och kompositör med utbildning vid musikhögskolan i Malmö. Han är fascinerad av ljudvågornas magiska krafter. I sin praktik utgår han från löst hållna ramar för kompositioner som i sin tur utgör grunden för ett improvisatoriskt utforskande. Under residenstiden i Vänersborg kommer han att arbeta med att utvinna musikaliska kompositioner ur fältinspelat material.

Med hjälp av mikrofoner och elektroniska verktyg i samklang med traditionella musikinstrument söker han efter ett organiskt uttryck där platsen och närmiljön får en tongivande roll. Under slutet av perioden framförs verk både live i konsertform och som installerat ljudverk i konsthallen.

Fakta AiR – På väg 45

  • Ett samarbete mellan de kommunala konsthallarna i Åmål, Vänersborg och Trollhättan.
  • Residenset pågår i fyra veckor i respektive konsthall, 13 februari-12 mars i Trollhättan och Vänersborg och 27 februari-18 mars i Åmål.
  • Residenset genomförs med stöd från Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.
  • 6 deltagare kommer medverka genom att med stöd av konsthallarnas personal och med konsthallen som arbetsplats genomföra egenformulerade arbetsprojekt.
  • Deltagarna får ett arbetsstipendium, materialbudget samt boende och resor i mån av behov.

Källa: Vänersborgs kommun

Bild: Åmåls konsthall. Foto: Bengt Oberger