Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

eCarExpo 2023 i Stockholm

På elbilsmässan som stänger på söndagen kan man gå runt och se många nya elbilsmodeller och elmotorcyklar och även en Formel 1-bil. Sverige och Kina verkar vara de största länderna på mässan.

Den här veckan har det varit elbilsmässa på Friends Arena med både många nya  modeller och märken som man inte hört talas om tidigare. Ett bilmärke som är helt nytt för i år är kinesiska Ora. Det är så nytt så att de inte ens fått modellbeteckningarna på plats. De hade fyra olika bilar på plats som de alltså behöver hitta en modellbeteckning till. En av bilarna är helt klart inspirerad av Porsche, vilket inte är så konstigt då den är designad av Porsches före detta chefsdesigner. Det är en riktigt snygg bil. Arbetsnamnet är ”The new Ora” men det är inte vad den kommer att heta när den släpps i slutet av året.

VW har fått till en snygg och häftig bil genom att låta nytt och gammalt mötas. ID Buzz är den gamla klassiska folkabussen uppdaterad till elbil med rundade futuristiska former. Audi visade upp en riktigt futuristisk bil, Audi Grandsphere Concept, väldigt stor och med rundade former. Om man hade fått provköra den så hade det varit som att köra runt med ett rymdskepp på vägen.

Den nya amerikanska elbilen Fisker som just kommit till Sverige. Enligt uppgift har den en räckvidd på 630 km, men det är under ideala förhållanden. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu när alla fossilbilar ser mer och mer lika ut så är det kul att se att biltillverkarnas designavdelningar fått lösare tyglar när det kommer till elbilar. Många av de nya elbilarna är riktigt snygga utan att vara kopior av varandra. Men jag måste tyvärr säga att Mercedes misslyckats med ett par av sina elbilsmodeller, där de ser ut som plåtlådor från något lågprismärke. Ett udda inslag på mässan var en eldriven Formel 1-bil från Nissan. Och så fanns det en gammal snöskoter ombyggd till eldrift. Det är ett samarbete mellan Aurora och Vattenfall. Just den här snöskotern som visades på mässan är en konceptmodell som bara finns i ett exemplar, men Aurora ska börja serietillverka en eldriven snöskoter.

Svenskarna håller sig väl framme i den nya elfordonsindustrin med bland annat Volvo och en del mindre märken, som Tacer till exempel. Tacer är en svensk bil som tillverkas i Kina. Företaget Eloped gör mopeder, scootrar och permobiler, totalt 16 olika modeller. Candela gör en stor tekniskt avancerad eldriven båt.

Tesla var där naturligtvis med fem olika modeller, en med dragkrok. En av bilarna var utrustad med taktält, väldigt praktiskt på bilsemestern. Kinesiska Xpeng kom tillbaka i år. Förra året visade de upp sin bemannade drönare, I år provkörde vi deras nya bil, som hade en del barnsjukdomar. I år hade de inte drönaren med sig men de hade med sig en ny SUV och en sedan. Suven kom ut på marknaden i fredags under modellbeteckningen G9. Sedanen har modellbeteckningen P7.

Bild: Ora, den nya elbilen från Kina. Modellen ”The new Ora”, designad av Porsches nya chefsdesigner. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion